Η μνημονιακή υποχρέωση που δεν «πεθαίνει», οι «ιερές» business της Εκκλησίας, τα γενέθλια της Pepco και το ταξίδι Μητσοτάκη

Η μνημονιακή υποχρέωση που δεν «πεθαίνει», οι «ιερές» business της Εκκλησίας, τα γενέθλια της Pepco και το ταξίδι Μητσοτάκη

Πάλι στο περίμενε...

Δεν θα καταργηθεί αλλά θα αναμορφωθεί όπως μαθαίνουμε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως μας "σφύριξαν"η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σχετική ρύθμιση, όχι βέβαια άμεσα, ώστε να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση των 400.000 συνταξιούχων. Η ρύθμιση μάλλον θα έρθει τέλος 2024 με αρχές 2025.

Με τη νέα παρέμβαση η επιβολή ΕΑΣ θα γίνει κλιμακωτή ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου σήμερα εισφορά καταβάλλουν κυρίως ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Αν και οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ανέμεναν ότι θα καταργηθεί άμεσα η μνηνονιακή αυτή περικοπή θα πρέπει να περιμένουν ακόμη κι άλλο. Ίσως το 2025 όπως μας ανέφεραν οι πηγές μας...

Οι ιερές business της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τρεις δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων της, μαθαίνω ότι «τρέχει» το διάστημα αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος. Τα προς αξιοποίηση ακίνητα τα λες και φιλέτα οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε. Το πρώτο κτήριο είναι μεικτής χρήσης συνολικού εμβαδού 980,22 τ.μ. στου Ψυρρή, η τιμή πρώτης προσφοράς τα 9.000 ευρώ και αφορά σε μακροχρόνια μίσθωση 49 ετών. Το δεύτερο ακίνητο 71 τ.μ. βρίσκεται στο Κορωπί και θα εκποιηθεί με ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα τις 72.000 ευρώ. Για το τέλος σας αφήνω το φιλέτο των φιλέτων. Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού 2.090,10 τ. μ. στον Πειραιά με ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα τα 2,3 εκατ. ευρώ. Όσοι πιστοί ενδιαφέρονται πρέπει να «τρέξουν» γιατί πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 3 Νοεμβρίου.

Οι κρυφές ανατιμήσεις

Νέες αυξήσεις πρόκειται να επιβάλει η Διώρυγα του Σουέζ, μέσω της οποίας διακινείται το 12% της παγκόσμιας οικονομίας, στα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, στα containerships, στα κρουαζιερόπλοια, στις ειδικές πλωτές μονάδες και στα πλοία roll-on/roll- off.
Οι νέες αυξήσεις έως και 15% δεν θα ισχύουν για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αναχωρούν από λιμάνια της βορειοδυτικής Ευρώπης και κατευθύνονται απευθείας σε λιμάνια της Άπω Ανατολής. Πέρυσι οι ανατιμήσεις ήταν 10% ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο τα τέλη διέλευσης των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών είχαν αυξηθεί 15%-25%. Τα έσοδα της διώρυγας ξεπέρασαν πέρυσι τα 9,4 δισ. δολ., δηλαδή ήταν 34,7% υψηλότερα από το 2021 και εφέτος εκτιμάται ότι θα πιάσουν τα 10,3 δισ. δολ.

Και τα γενέθλια της Pepco

Με 22 καταστήματα ήδη σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα και πολλά προγραμματισμένα να ανοίξουν τους επόμενους μήνες, είναι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου παρουσίας της στην Ελλάδα γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια στη χώρα η Πολωνική Pepco.
Η Pepco, μια από τις ανερχόμενες αλυσίδες λιανικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα εντός του επόμενου έτους εξάλλου, προγραμματίζεται το άνοιγμα πολλών νέων καταστημάτων, ενώ εξετάζονται επιπλέον επεκτάσεις για τα επόμενα χρόνια.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για λόγους ασφαλείας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκδηλώνει όμως την πρόθεση να το πραγματοποιήσει το συντομότερο δυνατό. Οι διεργασίες λοιπόν κορυφώνονται, όπως μαθαίνουμε, προκειμένου να γίνει αυτή η επίσκεψη σύντομα- ακόμη και για σήμερα υπήρξαν αργά χθες κάποιες πληροφορίες που μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πάντως σαφής και από το Κάιρο όπου βρέθηκε το Σάββατο για την Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με την Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, αναγνωρίζοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.
Ο ίδιος έχει εκδηλώσει άλλωστε την πρόθεση να επισκεφθεί και την χώρα αυτή.