Αυτή η σούπα (μαγειρίτσα) από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού, το οποίο αυγοκόβεται πριν το σερβίρισμα, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής γιορτής.
Ωστόσο, η μαγειρίτσα, όπως την ονομάζουμε σήμερα, δεν είχε πάντα τη μορφή που γνωρίζουμε. Και η ονομασία αυτή δεν ήταν πάντα η ίδια.
Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, μετά την Ανάσταση, οι Έλληνες συνήθιζαν να απολαμβάνουν ένα πιάτο που περιλάμβανε εντόσθια και χόρτα. Τα εντόσθια, προερχόμενα από αρνί ή κατσίκι της επόμενης ημέρας, αξιοποιούνταν στην ολότητά τους, ενώ τα χόρτα, πλούσια την άνοιξη στην Ελλάδα, αναφέρονταν στα πικρά χόρτα που κατανάλωναν οι Εβραίοι κατά το Πάσχα, σε μνήμη των βασάνων τους στην Αίγυπτο.
Αυτό το πιάτο δεν πάντα παρουσίαζε τη μορφή σούπας. Συχνά, εμφανιζόταν ως κλασικό μαγειρευτό φαγητό, είτε με περισσότερα είτε με λιγότερα χόρτα, ενίοτε και κοκκινιστό. Ένα παράδειγμα είναι το ρεγάλι, η κοκκινιστή μαγειρίτσα της Λακωνίας.
Αντίστοιχες συνταγές συναντάμε σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Ιονίων.
Στην Κρήτη, μετά την Ανάσταση, οι οικογένειες συγκεντρώνονταν γύρω από κατσαρόλα αχνιστή κοκορόσουπα, καλτουνάκια, γαρδούμια με γαλάντερα (έντερα από πολύ μικρό αρνάκι ή κατσικάκι), κοιλίτσες και λίγα γλυκάδια ή "απομέσα", μια κατσαρόλα με εντεράκια τυλιγμένα γύρω από αρνίσια ποδαράκια τσουδιστά (καψαλισμένα), με ή χωρίς κομματάκια της κοιλιάς, με λευκή σάλτσα αλευρολέμονο (ντερμπιγέ).
Συνοψίζοντας, σε όλη την Ελλάδα, από το νότιο έως το βόρειο άκρο, το τραπέζι της Ανάστασης έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μια σούπα ή κάποιο άλλο ζουμερό φαγητό, που εκμεταλλεύεται ό,τι απέμεινε από το αρνί ή το κατσίκι, σε συνδυασμό με χόρτα, μυρωδικά, τυρί και αυγά.
Τι συμβαίνει αν στο τραπέζι υπάρχουν παιδιά ή vegetarian ή vegans;
Συνήθως, το τραπέζι μετά την Ανάσταση είναι οικογενειακή υπόθεση – οι μεγάλες μαζώξεις είναι συνήθως για την Κυριακή του Πάσχα. Παρ' όλα αυτά, προκύπτουν προβλήματα και ασυμφωνίες, ακόμα και στο πασχαλινό δείπνο.
Για πολλούς, τα εντόσθια δεν είναι αγαπητά - ειδικά τα παιδιά συχνά δεν τα προτιμούν - ή δεν μπορούν να τα καταναλώσουν λόγω υγειονομικών αιτιών. Ωστόσο, υπάρχουν και όσοι αποφεύγουν τα κρέατα ή τα ζωικά προϊόντα γενικότερα.
Γι' αυτούς, αν θέλετε να παραμείνετε πιστοί στο πνεύμα της παράδοσης, μια καλή επιλογή είναι μαγειρίτσα με μανιτάρια. Για άλλους, που νηστεύουν την προηγούμενη περίοδο, μια ελαφριά λύση είναι κοτόσουπα ή οτιδήποτε άλλο ελαφρύ για το στομάχι, προετοιμάζοντάς το για την κρεατοκατάνυξη της επόμενης ημέρας.
Το μυστικό είναι ότι το πασχαλινό δείπνο πρέπει να είναι ελαφρό, προκειμένου να ετοιμάσει το στομάχι για τα κρέατα της επόμενης ημέρας. Έτσι, περιορίζουμε τα λιπαρά τρόφιμα, τις πίτες, τα αυγά, τα γλυκά και τα αλκοολούχα, ακόμα και τη μαγειρίτσα, που, παρόλο που είναι σούπα, περιέχει αρκετά λιπαρά και δεν είναι ιδανική για δεύτερο πιάτο.