ΔΗΜΟΙ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥ
Αρχικά, θα υποβάλεται μια αίτηση στη Νομαρχία που ανήκει ο Δήμος στον οποίο είναι γραμμένος ο ενδιαφερόμενος (μητρώα αρρένων ή δημοτολόγια), με την οποία θα ζητάτε τη διόρθωση/μετατροπή, ή την αλλαγή του επωνύμου, και θα περιγράφεται τους λόγους. Θα χρειαστειτεται τα εξής δικαιολογητικά:  

-Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
 -Πιστοποιητικό περί εγγραφής του ενδιαφερόμενου στο μητρώο αρρένων ή δημοτολόγιο, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση.
 -Αντίγραφο ποινικού μητρώου.
 -Πιστοποιητικό από την Εισαγγελία, από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών δεν διώκεται για κάποια αξιόποινη πράξη.
 -Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, αν πρόκειται για άνδρα.
 -Παράβολο από την Δ.Ο.Υ. (τέλος αλλαγής επωνύμου), αν θυμάμαι καλά 15 €.
 Έπειτα, θα πρέπει να γίνει καταχώρηση της αίτησης για αλλαγή επωνύμου σε μια ημερήσια εφημερίδα του νομού, στο Δήμο του οποίου είναι γραμμένος ο ενδιαφερόμενος . Η καταχώρηση γίνεται μια φορά και τα έξοδα τα επιβαρύνεται ο ενδιαφερόμενος . Την εφημερίδα που θα γίνει η καταχώρηση την προσκομίζεται στη Νομαρχία.
 Μετά την παρέλευση 15 ημερών από τη δημοσίευση της αίτησης στην εφημερίδα, θα εξεταστεί η αίτηση. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασης, εκδίδεται απόφαση του Νομάρχη, με την οποία οριστικοποιείται το επιθυμητό επώνυμο. Η αλλαγή επωνύμου κοινοποιείται σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Στρατολογία, Εισαγγελία, Δήμο κλπ). Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώσει τράπεζες κλπ για την αλλαγή του επωνύμου του, και να αλλάξει την ταυτότητά του.