Δημόσιο

Βέροια: «Κινητή βιβλιοθήκη» για τους πρόσφυγες της περιοχής

Βέροια: «Κινητή βιβλιοθήκη» για τους πρόσφυγες της περιοχής Βέροια: «Κινητή βιβλιοθήκη» για τους πρόσφυγες της περιοχής
Κινητή μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας θα επισκέπτεται κάθε εβδομάδα τους πρόσφυγες που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας, έξω από την πόλη, θα τους προσφέρει πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και θα διοργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά.

Στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου», πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη επίσκεψη προσωπικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας με την Κινητή Μονάδα.

«Ήταν μία εμπειρία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία», τόνισε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9» η υπεύθυνη επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, Ασπασία Τασιοπούλου, η οποία εξήγησε ότι σήμερα έγινε καταγραφή των αναγκών των προσφύγων.

«Είδαμε από κοντά τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη κατάσταση, μας υποδέχθηκαν με χαρά. Ήρθε πολύς κόσμος να ενημερωθεί. Ήθελαν να μάθουν πως μπορεί να τους βοηθήσει η Βιβλιοθήκη» ανέφερε η ίδια. «Πέρα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι πρόσφυγες έχουν την ανάγκη ενημέρωσης, πληροφόρησης και την ανάγκη της ψυχαγωγίας των παιδιών που βρίσκονται εκεί. Θα πηγαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και χαιρόμαστε που μπορούμε να βοηθήσουμε με την Κινητή Βιβλιοθήκη, ένα μεγάλο φορτηγό, το οποίο είναι εξοπλισμένο με βιβλία» υπογράμμισε.

Προς το παρόν, η Κινητή Βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία στην αγγλική γλώσσα. «Την επόμενη φορά θα μεταφέρουμε εφημερίδες στην κουρδική και στην αραβική γλώσσα, όπως μας ζήτησαν, καθώς και βοηθήματα για να βελτιώσει κάποιος τα αγγλικά του, ή μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών» ανέφερε η κ. Τασιοπούλου.

Η άφιξη της Κινητής Μονάδας προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο, τα οποία είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά Κινητή Βιβλιοθήκη, αλλά και να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα ζωγραφίζοντας.

«Σε όλο τον κόσμο, τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα, οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες, βοηθάνε άτομα τα οποία βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες. Ο ρόλος των βιβλιοθηκών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ένα συστατικό στοιχείο του ιστού της χώρας και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται» τόνισε η κ. Τασιοπούλου.

Μετά από απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, η Κινητή Μονάδα από σήμερα θα επισκέπτεται το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά την επόμενη επίσκεψη η Κινητή Βιβλιοθήκη θα είναι εξοπλισμένη και με Ίντερνετ, ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι επιθυμούν.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Βέροιας έδειξε στους πρόσφυγες χάρτες της πόλης με την τοποθεσία, στην οποία βρίσκεται το Κεντρικό Κτήριο της Βιβλιοθήκης και τους ενημέρωσε για τις υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διαμονή τους στο Νομό Ημαθίας.

«Τους εξηγήσαμε ότι όταν θα βρουν τρόπους να έρχονται στην πόλη, οι υπηρεσίες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι πολύ περισσότερες» είπε η κ. Τασιοπούλου, προσθέτοντας ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας μπορεί να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, γρήγορο wifi, πρόσβαση στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό περίπτερο του κόσμου, το pressreader στο οποίο περιλαμβάνονται εφημερίδες και περιοδικά από 100 διαφορετικές χώρες σε περίπου 60 γλώσσες, βιβλία στην αγγλική γλώσσα, εικονογραφημένα παιδικά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια στην αγγλική γλώσσα, παιχνίδια χωρίς λέξεις, χώρο φόρτισης κινητών συσκευών και φορητών υπολογιστών και ειδικό χώρο για επικοινωνία μέσω skype.