Δημόσιο

Δρίτσας: Δύσκολη η αποσυμφόρηση σε Πειραιά και Ειδομένη

Δρίτσας: Δύσκολη η αποσυμφόρηση σε Πειραιά και Ειδομένη Δρίτσας: Δύσκολη η αποσυμφόρηση σε Πειραιά και Ειδομένη
Αιχμές για τη στάση αλληλέγγυων στο προσφυγικό άφησε ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ . «Κάποιοι δεν λένε την αλήθεια και καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι τα σύνορα ανοίγουν» είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Με διαμαρτυρίες αλληλεγγύων που αντιδρούν στις επανεισδοχές προσφύγων και μεταναστών, ξεκίνησε νωρίς το πρωί η διαδικασία από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία. «Κάποιοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις στους πρόσφυγες για το άνοιγμα των συνόρων» τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ομάδα αλληλέγγυων συγκεντρώθηκαν στον περίφρακτο τελωνειακό χώρο του λιμανιού φωνάζοντας συνθήματα ενώ τέσσερις εξ αυτών βούτηξαν στην θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου. Οι πρώτοι 45 Πακιστανοί μετανάστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ακόμα 79 μετανάστες από Κω και Σάμο θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στην Τουρκία.

Ο κύριος Δρίτσας αναγνωρισε ότι πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι γιατί θεωρούν ότι εκεί θα διεκπεραιώσουν ταχύτερα τα αιτήματα ασύλου. Σημείωσε ωστόσο ότι «το λιμάνι δεν μπορεί να αντέξει άλλο καθώς δεν αποτελεί χώρο μόνιμης διαμονής».

Μ ετ” εμποδίων αποβιβάστηκαν, χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Λέρου, 240 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο.

Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

Μετά τη Λέρο το πλοίο Terajet κατευθύνθηκε στη Κω, όπου παρέλαβε 50 πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Μυτιλήνη, από όπου θα σταλούν στην Τουρκία