Δημόσιο

Έργα προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την Κρήτη

Έργα προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την Κρήτη
Σε μια σειρά έργων, ύψους, περίπου 70 εκατ. ευρώ και αφορούν στη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου, (μέχρι την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου), την οδοποιία σε όλη την Κρήτη, σε παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ, αλλά και στην άρδευση, αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδες, που επισκέφθηκε το νησί και είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Σ. Αρναουτάκη.

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, στα έργα υποδομής και ανάπτυξης του νησιού και στην καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τους τοπικούς φορείς.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει κατανοήσει πλήρως και την αναγκαιότητα, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στο νησί και στη χώρα η έναρξη κατασκευής του ΒΟΑΚ» ανέφερε ο κ. Δέδες.

Επίσης είπε ότι ήδη έχουμε το θετικό κλίμα των συναντήσεων με την ΕΤΕΠ για τη χρηματοδότηση του έργου, μέσα στο πλαίσιο των πληρωμών διαθεσιμότητας, όπως όλοι οι φορείς συμφωνούμε. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς, θα έχουμε οριστικοποιήσει τις συζητήσεις με την ΕΤΕΠ, ώστε να έχουμε γρήγορα σχέδιο κατασκευής του ΒΟΑΚ.

Ακόμη τόνισε ότι καταφέραμε και αυξήσαμε τη χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα, με περίπου 4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η στρατηγική μελέτη για τον ΒΟΑΚ.

Παράλληλα είπε ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά-συνεργασία, τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και με τον ΟΑΚ και τη ΓΓ Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι, αμέσως μετά την έκδοση των προτύπων τευχών δημοπράτησης από την ΕΑΑΔΗΣΥ, να προχωρήσουμε στις δημοπρατήσεις των δυο μεγάλων έργων και να έχουμε αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου -μέχρι την λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου- επεσήμανε ότι απαιτείται η ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας του «Καζαντζάκη». «Πρόκειται για χρηματοδότηση άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ο άμεσος στόχος είναι να έχουμε πρώτον, την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού χώρων στάθμευσης των αεροπλάνων και δεύτερον την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας προσωπικά ο κ. Σπίρτζης», όπως είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε έργα του ΠΔΕ μιλώντας για παρεμβάσεις στο νησί, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν, με βάση τα όσα ανακοίνωσε, τα αρδευτικά δίκτυα του οροπεδίου Λασιθίου, που θα χρηματοδοτηθούν με 15 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση της υφιστάμενης γέφυρας Χαμεζίου με 6 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση των έργων παρεμβάσεων στο φράγμα Αποσελέμη για την ύδρευση Ηρακλείου Αγ. Νικολάου με 6,6 εκατ. ευρώ.

Ακόμη είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εργολαβία του δρόμου της Μεσαράς, Αγ. Βαρβάρας-Απομαρμά και αναμένεται μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, η υπογραφή της σύμβασης. Επίσης ο κ. Δέδες, αναφερόμενος στο οδικό έργο Πάνορμο-Εξάντι, στο οποίο εκκρεμεί η γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του Κράτους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο Νοέμβριο θα έχει επιλυθεί για να προχωρήσει τα έργα που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τους υπουργούς, κ. Σταθάκη, Σπίρτζη και τον κ. Δέδε και μίλησε για τις προτάσεις αλλά και τις ενέργειες της Περιφέρειας στα έργα υποδομών. «Πάνω από όλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ΒΟΑΚ, καταθέσαμε μια πρόταση που θεωρώ ότι είναι η μόνη ρεαλιστική, υλοποιήσιμη, για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο με ρήτρα διαθεσιμότητας» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά και την σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕΠ, όπως επίσης των αρμόδιων υπουργών, Σταθάκη και Σπίρτζη, μπορεί μέχρι αρχές του χρόνου να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και εκτίμησε ότι θα υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο στρατηγικό έργο για το νησί.

Ακόμη αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων οδοποιίας που αφορούν όλο το επαρχιακό δίκτυο, στα αρδευτικά δίκτυα στο οροπέδιο Λασιθίου, στον δρόμο της Μεσαράς και στον δρόμο στην Κουντούρα, αλλά και στην οδική ασφάλεια.

«Σε αυτή τη φάση είμαστε ικανοποιημένοι και ευχαριστούμε τους υπουργούς, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Σπίρτζη τον κ. Δέδε» είπε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνει ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι πρέπει να γίνει αισθητική-λειτουργική βελτίωση του αεροδρομίου “Καζαντζάκη” όπως επίσης η ασφάλεια του υφιστάμενου ΒΟΑΚ».

Οι κκ Δέδες και Αρναουτάκης είχαν συνάντηση παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, του διευθυντή Εγγειοβελτικών Έργων του Υπ. Υποδομών, Αντώνη Κοτσώνη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη και των συμβούλων του υπουργείου.