Δημόσιο

Προτεραιότητα σε ηλεκτρονική τιμολόγηση και νέες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου

Προτεραιότητα σε ηλεκτρονική τιμολόγηση και νέες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου
Έως τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 14.00 δόθηκε σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση η «Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου, η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (ΕΨΣ), αποτελεί τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο αναφοράς για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Θέτει το όραμα και εξειδικεύει τους τομείς παρέμβασης στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, έτσι ώστε η χώρα, με ορίζοντα το 2021, να ενταχθεί με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. Ειδικότερα, η ΕΨΣ εστιάζει σε επτά τομείς παρέμβασης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες για τον κάθε τομέα.

Οι προτεραιότητες αντιστοιχούν σε υπαρκτά κενά, αναγνωρίζουν ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα δεν αρκεί απλά να σχεδιαστούν νέα έργα και δράσεις ΤΠΕ και επιπλέον έχουν επιλεγεί έτσι ώστε οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι να μεγιστοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι επτά τομείς είναι επιγραμματικά οι εξής:

Ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας νέας γενιάς, με βασικές προτεραιότητες, τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις NGA και την έμπρακτη δημόσια υποστήριξη της επέκτασης των υποδομών NGA.

Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας, με βασικές προτεραιότητες την προώθηση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας των ΜΜΕ, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, τη συνεργασία για τη συμμετοχή στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τη διάδοση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και το συντονισμό της εθνικής πολιτικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Ώθηση του κλάδου ΤΠΕ για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης, με βασικές προτεραιότητες την εστίαση στην επιχειρηματική αξιοποίηση της καινοτομίας σε ΤΠΕ, την αξιοποίηση της καινοτομίας ΤΠΕ στους τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΠΕ, την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ στον κλάδο των ΤΠΕ, την αλλαγή του τρόπου προμηθειών υπηρεσιών ΤΠΕ για το Δημόσιο, την υποστήριξη εξωστρέφειας θεματικών συνδέσμων & clusters και την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας – Συμμετοχή σε διαδικασίες προτυποποίησης.

Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, με βασικές προτεραιότητες την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης, την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και την έμφαση στη διά βίου μάθηση.

Ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημοσίου, με βασικές προτεραιότητες τον ενιαίο σχεδιασμό για τα νέα έργα, το αποτελεσματικό μοντέλο υλοποίησης έργων, την αξιοποίηση υποδομών νέφους, την αλλαγή του προσώπου της Δημόσιας Διοίκησης: GOV.GR, την ανάπτυξη των δομικών στοιχείων των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημοσίου, την επιβολή της διαλειτουργικότητας, τη βελτίωση των δημόσιων μητρώων και των ανοικτών δεδομένων, τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις και τις οριζόντιες λύσεις για οριζόντια προβλήματα.

Άρση των αποκλεισμών και διάχυση των ωφελειών της ψηφιακής οικονομίας, με βασικές προτεραιότητες την εστίαση στην άρση των του κοινωνικού αποκλεισμού, την ανοικτή διακυβέρνηση και την ώθηση της χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών σε τομείς γενικού ενδιαφέροντος καθώς και σε απομονωμένες περιοχές – κοινωνικές ομάδες.

Ενίσχυση Ασφάλειας και εμπιστοσύνης, με βασικές προτεραιότητες τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας, την υιοθέτηση πιστοποιητικού προστασίας δεδομένων για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τη θωράκιση των κρίσιμων συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.