Δημόσιο

«Κύμα» κατάθεσης πινακίδων στις ΔΟΥ μπροστά στα τέλη κυκλοφορίας 2017

«Κύμα» κατάθεσης πινακίδων στις ΔΟΥ μπροστά στα τέλη κυκλοφορίας 2017
Για ακόμα μια χρονιά συνεχίζεται το «κύμα» κατάθεσης πινακίδων. Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017 εκπνέει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες οχημάτων σχηματίζουν ουρές στις εφορίες για να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές επιβαρύνσεις των αυτοκινήτων και με τις πινακίδες υπό μάλης, περιμένουν καρτερικά να τις παραδώσουν.

ΤΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ

Όσοι υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέτουν τις πινακίδες:

- εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας του 2017, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.

- εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών, απαλλάσσονται από την πληρωμή των τελών, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ.

- Επιπλέον, όσοι εξ' αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 4.000 ευρώ τουλάχιστον.

- Επίσης γλιτώνουν από τα τεκμήρια διαβίωσης για το 2016, καθώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2017 δεν θα συνυπολογιστούν στο φορολογητέο εισόδημά τους.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ενημερωτικά, για τη δήλωση ακινησίας πρέπει να προσκομιστούν στην εφορία, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας, η φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2016, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ. και η απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2016.

Επίσης χρειάζεται αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο. Τέλος απαραιτήτως πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, στην περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Σημειώστε πως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται. Εννοείτε πως μπορείτε να παραλάβετε πίσω τις πινακίδες σας όποτε το θελήσετε, αφού πληρώσετε τα προβλεπόμενα τέλη, και ένα αντίτιμο για την κατασκευή νέων πινακίδων, εφόσον αυτές έχουν καταστραφεί.