Δημόσιο

Στον δήμο Καβάλας έκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης

Στον δήμο Καβάλας έκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης
Την παραχώρηση στον δήμο ένδεκα στρεμμάτων στη χερσαία λιμενική ζώνη της Καβάλας και τη συνηγόρηση του υπουργείου Ναυτιλίας προς το υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση ενός κτιρίου, εμβαδού 1.300 τ.μ., ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και άλλους εκπροσώπους φορέων

Ο υπουργός, ο οποίος απάντησε στο θερμό καλωσόρισμα της δημάρχου με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «ξύπνημα γαλανό μεσ' την πηγή της μέρας», εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτήν τη σημαντική εξέλιξη που επιτεύχθηκε και -που όπως είπε- είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για αποκέντρωση, παραχωρώντας προς αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους μέρος των χερσαίων λιμενικών ζωνών, στις οποίες δεν υπάρχουν λιμενικές δραστηριότητες.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε στον Δήμο Καβάλας, παραχωρούνται η έκταση του καρνάγιου (Καλαφατιά) όπου λειτουργεί εργαστήριο παραδοσιακής ναυπηγική τέχνης, το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου Φαλήρου, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και το κτίριο των αποθηκών εντός των ορίων του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας.

Η δήμαρχος σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον υπουργό, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τα όσα σήμερα ανακοινώνετε αποτελούν σίγουρα πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελούν πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αποτέλεσμα διαβούλευσης και πιέσεων του Δήμου Καβάλας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας ως δημοτική Αρχή είχαμε άριστη συνεργασία και με τον πρώην υπουργό, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον προκάτοχό σας τον κ. Δρίτσα, τον νυν υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και βέβαια μαζί σας, που προσφέρατε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη».

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη στάση της δημάρχου ως έκφραση πολιτικής γενναιότητας, καθώς αναγνωρίζει την προσφορά άλλων ανθρώπων, κάτι που, όπως είπε με νόημα, δεν συνηθίζουν οι πολιτικοί και πρόσθεσε ότι από τότε που ήταν υπουργός Εσωτερικών μέχρι σήμερα η συνεργασία τους είναι άριστη και αποδοτική. Μάλιστα, εξήρε τη στάση και τη συμπεριφορά των κατοίκων της Καβάλας και όλων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συμπεριφορές αυτές φανερώνουν την ποιότητα του ελληνικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο δημαρχείο, ο υπουργός συναντήθηκε με εκπρόσωπους των συμβασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους για την έντονη άρνηση του επιτρόπου του Εκλεκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) στην Καβάλα να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μία νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων, ωστόσο, κάποιοι επίτροποι του ΕΣ αρνούνται να τη νομιμοποιήσουν. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να αφεθούν στην τύχη τους και δεσμεύτηκε για εξεύρεση οριστικής λύσης όσο το δυνατό σντομότερα. Επίσης, είχε συνάντηση και με τους λιμενεργάτες, στον εμπορικό λιμένα «Φίλιππος Β'».

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος συνοδευόταν από τον γγ Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.