Δημόσιο

Καταργούνται δικαιολογητικά για συναλλαγές στο δημόσιο

Καταργούνται δικαιολογητικά για συναλλαγές στο δημόσιο
Καταργούνται δικαιολογητικά για συναλλαγές στο δημόσιο Μια σειρά από δικαιολογητικά καταργούνται μετά από αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού πλέον θα αναζητούνται αυτόματα από τις υπηρεσίες .Επίσης στην κατάργηση των δικαιολογητικών και την μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών συμβάλει και η απόφαση για αντικατάσταση δικαιολογητικών με μία απλή υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105.  

Συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προσπάθεια για την μείωση της γραφειοκρατίας καταργεί την προσκόμιση από τον πολίτη δικαιολογητικών, βεβαιώσεων, και πιστοποιητικών αφού πλέον η υπηρεσία που διεκπαιρεώνει την συναλλαγη θα αναζητά αυτεπάγγελτα ορισμένα από τα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου.

Σύμφωνα με το Έθνος και τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούνται αυτεπάγγελτα τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Η υποβολή Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης από 15 διαδικασίες (π.χ. άδεια γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου κ.λπ.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υποβολή επικυρωμένων φωτοαντιγράφων Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας σε διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης.

Η υποβολή αντιγράφου Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας για τους πολίτες που διεκπεραιώνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ.

Αντικατάσταση

Εχει αντικατασταθεί με απλή υπεύθυνη δήλωση η υποβολή αντιγράφου ποινικού μητρώου σε 150 και πλέον διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης κ.λπ. καθώς και το πιστοποιητικό περί μη άσκησης δίωξης και περί μη παραπομπής σε δίκη για όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου.

Παράλληλα έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση και δεν χρειάζεται να τα αναζητεί ο πολίτης, 76 πιστοποιητικά αρμοδιότητας υπουργείων Εσωτερικών (6), Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (13), Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (6), Εργασίας (14), Εθνικής Αμυνας (1) και 121 δικαιολογητικά που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (15), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (78) κ.λπ.