Δημόσιο

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δασική προστασία

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δασική προστασία
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δασική νομοθεσία Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα το σχέδιο νόμου για τα μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων με τίτλο «δασικά οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».

«Το νομοσχέδιο για τις δασικές επεμβάσεις αποτελεί έναν κρίκο σε μία αλυσίδα πρωτοβουλιών, όπως το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, η χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, οι οποίες δίνουν στη χώρα ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη δημιουργία εθνικής πολιτικής γης», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνουμε κάποια μεγάλη τομή, αλλά νοικοκυρεύουμε το κράτος, επιλύοντας χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου. Αίρουμε εμπόδια και προστατεύουμε τα δάση. Προχωρούμε προσεκτικά, αλλά σταθερά, σε αυτά που η κοινωνία έχει ανάγκη. Με γνώμονα πάντα την αειφορία: την προστασία του περιβάλλοντος, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την κοινωνική συνοχή», όπως τόνισε, καλώντας παράλληλα πολίτες και φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσουν τις απόψεις τους, πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη βουλή.

Όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΚΑ, με το σχέδιο νόμου γίνεται κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων και ρυθμίσεων, προσαρμόζεται η δασική νομοθεσία στη νομολογία του ΣτΕ, παρέχονται δυνατότητες δραστηριοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αυξάνεται η προστασία των δασικών εκτάσεων και αυξάνονται οι ποινές στους παραβάτες της δασικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ορίζονται ρητά οι εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και αποφεύγονται οι συγχύσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ενώ προστίθενται ως νέες κατηγορίες εκτάσεων που προστατεύονται από την δασική νομοθεσία οι βαλτώδεις εκτάσεις, τα ορεινά ρέματα, και οι μονίμως κατακλυζόμενες εκτάσεις.

Επίσης, καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας των δασών με βάση τη θέση, τις παραγωγικές, προστατευτικές, αισθητικές, και λοιπές λειτουργίες τους και όχι μόνο την παραγωγή ξύλου και βοσκήσιμης ύλης, όπως μέχρι σήμερα προβλέπονταν με αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας και την απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται επίσης η επίλυση θεμάτων σχετικά με τις διαδικασίες χαρακτηρισμών των εκτάσεων από τις δασικές υπηρεσίες και της εξέτασης των αντιρρήσεων από την Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων.

Επιπλέον, ιδρύεται ειδικός δικτυακός τόπος στο ΥΠΕΚΑ, όπου καταχωρούνται υποχρεωτικά όλες οι εκδιδόμενες από τις δασικές υπηρεσίες πράξεις χαρακτηρισμού καθώς και οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων και των διοικητικών δικαστηρίων.

Ρυθμίζονται θέματα κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων μετά από πυρκαγιά που βρίσκονται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης, όπως π.χ. οι λατομικές ζώνες, ενώ σε σχέση με τις γεωργικές χρήσεις, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκχέρσωσης δασικού χαρακτήρα εκτάσεων με σκοπό την αγροτική καλλιέργεια από γεωργικούς συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα. Δεν κηρύσσονται πλέον αναδασωτέες οι εκτάσεις που τελούν υπό καθεστώς νόμιμης αλλαγής χρήσης.

Επίσης, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται το καθεστώς των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων που εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια της δασικής αρχής πριν την ισχύ του συντάγματος του 1975 και εξακολουθούν να καλλιεργούνται γεωργικά. Οι κάτοχοί τους δύνανται να τις εξαγοράσουν έναντι ανταλλάγματος υπό τον απαράβατο όρο ότι, θα εξακολουθούν να καλλιεργούνται γεωργικά εσαεί.

Επιπλέον, απαλείφεται ο υφιστάμενος μέχρι σήμερα όρος ότι, οι κάτοχοί τους πρέπει να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, γεγονός που δεν συντρέχει για κατόχους πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

Πλέον, επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία και μονίμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα προς τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των παραγομένων ζωικών προϊόντων.

Αντιμετωπίζεται, επίσης, το πρόβλημα των ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως επί δασών που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα αλλά και επί των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που δεν έχουν την απαιτούμενη έγκριση της δασικής αρχής.

Επιπροσθέτως, ρυθμίζονται θέματα διάνοιξης οδών δια μέσου δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Εναρμονίζονται οι σχετικές ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας με την υφιστάμενη νομοθεσία για τα τουριστικά έργα και επιτρέπεται η εγκατάσταση ειδικών κατασκευών, όπως σχοινιοσιδηρόδρομοι, εναέριοι θάλαμοι κτλ για πρόσβαση σε περιοχές, εφόσον δεν επέρχεται αλλοίωση του τοπίου και δεν υπάρχει οδική πρόσβαση. Περιλαμβάνονται, πλέον, στα τουριστικά έργα και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης των ιαματικών πόρων, ενώ παράλληλα, μειώνεται ο συντελεστής δόμησης των τουριστικών εγκαταστάσεων που μπορούν να αναπτυχθούν σε δασικής μορφής εκτάσεις από 0,1 σε 0,05.

Ρυθμίζονται ακόμα θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας κατασκηνώσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ τίθενται και οι προδιαγραφές των κατασκευών της βασικής υποδομής των κατασκηνώσεων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για θέματα βιομηχανικών εγκαταστάσεων, θέματα εκτέλεσης έργων υποδομής, αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών σε δάση, δασικές και αναδασωτέες και δημόσιες με χορτολιβαδική βλάστηση γαίες, θέματα εγκατάστασης ορειβατικών καταφυγίων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και δημόσιες με χορτολιβαδική βλάστηση γαίες, καθώς επίσης και θέματα για διάφορα έργα και δραστηριότητες, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς που η οικιστική αποκατάσταση των μελών του δεν είναι δυνατή λόγω της δασικής μορφής των εκτάσεων που κατέχει, να ανταλλάξει την έκτασή του με διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις της «Τράπεζας Γης» που μπορούν να δομηθούν.

Προβλήματα αναδασμών που περιέλαβαν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αντιμετωπίζονται, με στόχο αυτές να αποδοθούν σε αγροτική εκμετάλλευση, απλουστεύεται η διαδικασία βεβαίωσης και έκδοσης απόφασης κατεδάφισης για τις αυθαίρετες κατασκευές επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων.

Στο διπλάσιο περίπου αναπροσαρμόζεται το ύψος των ποινών που αφορούν παραβάσεις των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, ενώ ρυθμίζονται επίσης και θέματα βοσκής.

Τέλος, με τις μεταβατικές διατάξεις ρυθμίζονται θέματα συνέχισης της λειτουργίας για δύο χρόνια χιονοδρομικών κέντρων, κατασκηνώσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων ύδρευσης ΟΤΑ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πτηνοτροφείων, μελισσοκομείων, εκτροφείων θηραμάτων, ιχθυοτροφείων, εκτροφείων γουνοφόρων που βρίσκονται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις της δασικής, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, για διάστημα δύο ετών, προκειμένου να εκδοθούν οι προβλεπόμενες άδειες σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.