Δημόσιο

15000 απολύσεις στο δημόσιο εντός του 2014

15000 απολύσεις στο δημόσιο εντός του 2014 15000 απολύσεις στο δημόσιο εντός του 2014
15000 απολύσεις στο δημόσιο εντός του 2014 «Οι 15000 απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του να τηρήσει την συμφωνία με τους δανειστές, τονίζοντας πως δεν ήταν δική του απόφαση.

«Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν»,  προσθέτει κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ.

«Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφόσον αυτές οι απολύσεις από το δημόσιο είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις εντός του 2014.

Στην προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός υπογράμμισε πως  «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση», εξηγώντας το γιατί η τρόικα θέλει ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

«Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές, σημειώνει ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα».

Ο υπουργός κάνει έναν απολογισμό για την μέχρι τώρα λειτουργία του δημοσίου, παραδεχόμενος πως τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης ήταν πολύ μεγάλα πως υπήρχε αναποτελεσματικότητα και σπατάλη πόρων, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη ικανοποίηση των πολιτών

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Τέλος, σχολιάζοντας τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος που δρούσε για την στελέχωση του Δημοσίου, ο υπουργός υπογραμμίζει πως καμία πρόσληψη δεν γίνεται εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.