Δημόσιο

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός για την ανάπτυξη εφαρμογών από πολίτες

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός για την ανάπτυξη εφαρμογών από πολίτες Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός για την ανάπτυξη εφαρμογών από πολίτες
Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός για την ανάπτυξη εφαρμογών από πολίτες Σε συμμετοχή στο διαγωνισμό «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη : APPS4Thessaloniki» για την ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών σε web και κινητή τηλεφωνία, που ξεκινά από σήμερα, καλεί τους πολίτες ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι εφαρμογές που θα αναδειχθούν από το διαγωνισμό πρόκειται να αξιοποιηθούν, ως διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας μεταξύ δημοτών και υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το τέλος του χρόνου στο http://thessaloniki.appsforgreece.eu , ενώ στο διάστημα από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2014 θα μπορούν να καταχωρούν τις εφαρμογές τους και στη συνέχεια, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα «ανοιχτών δεδομένων» για ενημέρωση και ελεύθερη αξιοποίηση από τους χρήστες.

Οι προτεινόμενες εφαρμογές θα αξιολογηθούν από οκταμελή κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του δήμου, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και επιχειρηματίες, ενώ και οι πολίτες θα αξιολογούν με ψηφοφορία (και με βαρύτητα τριών επιπλέον μελών της κριτικής επιτροπής) όσες πρέπει να βραβευτούν (τρεις ανά κατηγορία) με χρηματικό έπαθλο 3.000, 2000 και 1000 ευρώ, ποσά που προέρχονται από χορηγίες. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμος ενθαρρύνει τις διεθνείς καινοτομίες να τύχουν εφαρμογής, προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν πρόσθεσε ότι μια από τις καινοτομίες είναι η συμμετοχή «των ίδιων των πολιτών από την αρχή ως το τέλος του εγχειρήματος. Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλος.

Είναι η πρώτη φορά, που τέτοιου είδους διαγωνισμός διοργανώνεται σε ελληνική πόλη, με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία ελληνικών και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η εκδήλωση της έναρξης του διαγωνισμού, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από ανάλογα εγχειρήματα σε άλλες πόλεις, όπως Ν. Υόρκη, Οττάβα, 'Αμστερνταμ, κ.α.