Δημόσιο

Έλεγχοι σε 94 φορείς για το ενιαίο μισθολόγιο

Έλεγχοι σε 94 φορείς για το ενιαίο μισθολόγιο Έλεγχοι σε 94 φορείς για το ενιαίο μισθολόγιο
Έλεγχοι σε 94 φορείς για το ενιαίο μισθολόγιο Σε 94 φορείς του δημοσίου  θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για το κατά πόσο εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο και ο αναπληρωτής οικονομικών αναφέρει ότι κανένας δεν θα παρεκκλίνει από αυτό.

Την προειδοποίηση ότι κανείς δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.

«Όποιοι ελάχιστοι παρεκκλίνουν, θα υποχρεωθούν να εναρμονιστούν με το καθεστώς και να επιστρέψουν τους πόρους», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι οι «έλεγχοι θα συνεχιστούν ώστε κάθε νησίδα απόκλισης από το ενιαίο μισθολόγιο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από τους έκτακτους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, εντοπίστηκε μία περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η διοίκηση του οποίου αντικαταστάθηκε για το λόγο αυτό.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα αποτελέσματα των γενικών και έκτακτων ελέγχων που διενεργήθηκαν, κρίνεται ικανοποιητική η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θα φτάσει το 2014 στο 8,5% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας όπως είπε, το μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 9,6% που ήταν το 2011.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει στην απάντηση του σχετικά με του ελέγχους για το ενιαίο μισθολόγιο

1ον. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων διενήργησε 5 έκτακτους ελέγχους μισθοδοσίας το 2013.

2ον. Τα Υπουργεία, με την από 24 Οκτωβρίου 2013 Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα παρακολούθησης τυχόν αποκλίσεων στους προϋπολογισμούς των εποπτευόμενων φορέων τους, συμπεριλαμβανομένων και των μισθολογικών δαπανών.

3ον. Η Γενική Διεύθυνση Μισθών, μετά την από 24 Οκτωβρίου 2013 Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποίησε ελέγχους σε 13 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις ότι είτε δεν έχουν εφαρμόσει ορθά το ενιαίο μισθολόγιο είτε το έχουν μεν εφαρμόσει, πλην όμως πιθανώς με «οριακή» ή «διασταλτική ερμηνεία» του Νόμου ή του οργανογράμματός τους, που οδηγεί σε διαφοροποίηση του μέσου μισθού τους.

4ον. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μισθών, μετά την ίδια Επιστολή, θα προχωρήσει, κατά το επόμενο εξάμηνο, σε ελέγχους σε 94 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για την αποτίμηση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Πρόκειται για φορείς που είτε δεν παρέχουν μισθολογικά στοιχεία είτε υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη μη εφαρμογή των σχετικών μισθολογικών διατάξεων.

Από αυτούς, 49 είναι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, 24 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, 7 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, 6 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 3 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, 2 του Υπουργείου Υγείας, και από 1 των Υπουργείων Μακεδονίας και Θράκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5ον. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, μετά την από 30 Οκτωβρίου 2013 Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, έχει αναλάβει προς διερεύνηση, την αξιολόγηση των μισθολογικών δαπανών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Πρόκειται για συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους με το αίτημα προς τις εν λόγω Αρχές να βεβαιώσουν την εναρμόνιση με τις κείμενες διατάξεις και συνεχίζεται με την ανάλυση των απαντήσεών τους από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μισθών.

6ον. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, μετά την από 3 Δεκεμβρίου 2013 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, προχώρησε στη διενέργεια έκτακτου ελέγχου μισθοδοσίας σε 4 φορείς, οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, υποστήριξε ότι τα ποσά που χάθηκαν αντιστοιχούν σε εκείνα που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Ορισμένα ρετιρέ κλέβανε το πετρέλαιο των φτωχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχάρης, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων».

Παράλληλα, ζήτησε να εξακριβωθεί ποια υπουργεία και ποιες υπηρεσίες αρνήθηκαν ή εφάρμοσαν επιλεκτικά το νόμο και να τους επιβληθούν κυρώσεις.