Δημόσιο

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η απόφαση για το δημόσιο χρέος

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η απόφαση για το δημόσιο χρέος Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η απόφαση για το δημόσιο χρέος
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η απόφαση για το δημόσιο χρέος Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν τρία ή τέσσερα χρόνια" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης. "Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σαφής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο θα μπορέσουμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τις δαπάνες του ελληνικού κράτους υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα".

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times ότι οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει ότι "έχουμε πλέον τα δεδομένα της Eurostat σε ότι αφορά την κατάσταση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αυτή ήταν μια προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Αυτή η συζήτηση, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες οπότε θα πρέπει να περιμένουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει και μια απόφαση για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου χρέους".

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank σημειώνει πάντως ότι "για να γίνει βιώσιμο ένα χρέος η πραγματική λύση είναι να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη. Αν το χρέος βέβαια είναι πολύ υψηλό και τα επιτόκια είναι υψηλά τότε δεν βοηθάει ούτε καν αυτή η ανάπτυξη. Άρα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ χαμηλή επιβάρυνση του χρέους, με χαμηλά επιτόκια έτσι ώστε αν επιτύχουμε στο διάστημα αυτό και την ανάπτυξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα διαχειρίσιμο χρέος".

Ο κ. Φραγκουλίδης εκτιμά ότι "δεν θα υπάρξει διαγραφή του χρέους, αλλά μια μεταφορά του χρέους στο απώτερο μέλλον και μια περαιτέρω ελάφρυνση των επιτοκίων". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σε ένα ποσοστό σχεδόν της τάξης του 80% στα χέρια των κρατικών πιστωτών.

Αυτό μας δημιουργεί κάποιες πολιτικές δυσκολίες για να σκεφτούμε μια διαγραφή. Προφανώς δεν θα υπάρξει διαγραφή του χρέους, αλλά μια μεταφορά του χρέους στο απώτερο μέλλον και μια περαιτέρω ελάφρυνση των επιτοκίων.

Στο τέλος της ημέρας αυτό που είναι σπουδαίο για εμάς είναι όχι μόνο το ύψος του χρέους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά κατά πόσο μπορούμε να το πληρώνουμε κάθε χρόνο και πόσο κοστίζει στον προϋπολογισμό η αποπληρωμή του χρέους. Αν έχουμε πάρα πολύ χαμηλά επιτόκια, στην καλύτερη περίπτωση μηδενικά επιτόκια, μπορεί το χρέος να είναι υψηλότερο αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό είναι το σημαντικό. Πιστεύω ότι αυτό στο τέλος θα γίνει και θα έχουμε διαχειρίσιμα επιτόκια, πολύ πιο χαμηλά επιτόκια και το χρέος θα μεταφερθεί βαθιά στο μέλλον έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πουν στους πολίτες τους ότι δεν υπήρχε διαγραφή του χρέους"