Δημόσιο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι δίνεται πλέον η ευκαιρία στους πολλούς άξιους δημοσίους υπαλλήλους, που «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα», να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης που πραγματικά αξίζουν, και την αντιπολίτευση να εκφράζει την αντίθετη ακριβώς θέση, λέγοντας πως επιχειρείται από την κυβέρνηση ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

«Είναι ένα νομοσχέδιο όμως το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε σε μία δημόσια διοίκηση, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι τραυματισμένη και προβληματική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τον πολίτη με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, η οποία ενδεχομένως δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηγεσία την ίδια της δημόσιας διοίκησης, από τους φυσικούς προϊσταμένους, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό. «Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε συνεντεύξεις με διαφάνεια, με εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων και των όσων παίρνουν συνεντεύξεις, ώστε να μην έχουμε ζητήματα, τα οποία να παραπέμπουν σε πρακτικές που ενδεχομένως όντως να ήταν προβληματικές στο παρελθόν. Γι' αυτό οι συνεντεύξεις, όπως και οι γραπτές εξετάσεις, θα διεξάγονται με την ευθύνη του ΑΣΕΠ», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές.

«Το λέω ανοιχτά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο μπροστά σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απ' ό,τι είναι η δημόσια διοίκηση. Και αυτή η τεχνογνωσία είναι ανάγκη να μεταφερθεί στο Δημόσιο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.