Δημόσιο

Τα λαβράκια της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου

Τα λαβράκια της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου Τα λαβράκια της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου
Τα λαβράκια της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο ποσό των 64,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, από συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν πεθάνει και η διαγραφή τους από τα μητρώα συνταξιούχων έγινε το νωρίτερο έξι μήνες μετά το θάνατό τους.

Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν ανακτηθεί από 3.423 περιπτώσεις, 42,2 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου, σύμφωνα με τα μητρώα που διατηρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στην τελευταία έκθεση «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, ανέρχονται στα 463.997 άτομα. Τα χρήματα αυτά ανακτήθηκαν ως εξής

*   Τα 27,6 εκατ. ευρώ μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ από τους λογαριασμούς των θανόντων συνταξιούχων.
*   Τα 14,6 εκατ. ευρώ επιστράφηκαν από συνδικαιούχους των λογαριασμών, μέσω της Εφορίας.
Υπάρχουν όμως άλλα 22,2 εκατ. ευρώ που αναζητούνται είτε από κληρονόμους, είτε από συνδικαιούχους.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Σταϊκούρας, ξεχωρίζει ότι το δημοσιονομικό όφελος από τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου, που ολοκληρώθηκε, ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ το μήνα. Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί ανέρχονται στα 385 άτομα για τους οποίους έχει ήδη γίνει διακοπή χορήγησης της σύνταξης από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012 και μετά. Για να επαναχορηγηθεί η σύνταξη στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να προσέλθουν οι δικαιούχοι στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ.

Ο έλεγχος των υποθέσεων των θανόντων συνταξιούχων, ανέδειξε 358 περιπτώσεις, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Ο λόγος είναι ότι δεν έγινε η αναγγελία θανάτου και τα ποσά από τις καταβληθείσες συντάξεις δεν βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θανόντων. Επίσης, σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, δεν βρέθηκαν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, γιατί οι οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών και δεν κατέστη δυνατόν να αναληφθούν.
Για αυτές τις 358 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων αναζητήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που πιστώνονταν οι συντάξεις το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από 12 μήνες, ήδη διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012.
Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Για να αποφευχθούν στο εξής ανάλογα φαινόμενα απάτης κατά του Δημοσίου, θεσμοθετήθηκε πλέον ολική απογραφή, κάθε 5 χρόνια, των συνταξιούχων του Δημοσίου.