Δημόσιο

Προσφυγή στο ΣτΕ για την διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Προσφυγή στο ΣτΕ για την διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Προσφυγή στο ΣτΕ για την διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Προσφυγή στο ΣτΕ για την διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», του Οδυσσέα Βουδούρη, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ μέσω διαγωνισμού που διενήργησε η Περιφέρεια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Τρίπολη, ο Οδυσσέας Βουδούρης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του υπογράμμισαν πως προσέφυγαν στο ΣτΕ ώστε «να αποφευχθεί το μεγάλο σκάνδαλο που κυοφορείται στην Πελοπόννησο, για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Παράλληλα, απηύθυναν πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου να προχωρήσουν σε δικούς τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι η σκανδαλώδης σύμβαση που έχει υπογράψει η περιφερειακή αρχή με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την «Πελοπόννησο Πρώτα» να προσφύγει στο ΣτΕ, ο Οδυσσέας Βουδούρης επισήμανε το αδιανόητο, όπως είπε, «ολίσθημα της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα», αλλά και τις «ελλιπείς Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων, όπου η περιφερειακή αρχή έχει αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία των μελετών αυτών». Μάλιστα, ο κ. Βουδούρης ανέφερε εμφατικά ότι το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρήχθησαν 120.000 τόνοι σκουπιδιών και βάσει της προτεινόμενης σύμβασης, οι πολίτες της Πελοποννήσου θα έπρεπε να πληρώσουν στην εταιρεία περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον για 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, λόγω του όρου της «εγγυημένης ποσότητας».