Δημόσιο

Μήνας-κλειδί ο Ιανουάριος για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Μήνας-κλειδί ο Ιανουάριος για το Μετρό της Θεσσαλονίκης Μήνας-κλειδί ο Ιανουάριος για το Μετρό της Θεσσαλονίκης
Μήνας-κλειδί ο Ιανουάριος για το Μετρό της Θεσσαλονίκης Διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου, ξεκινά άμεσα η «Αττικό Μετρό ΑΕ», προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το μέλλον του έργου, που φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στον "αέρα", μετά και την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για αποχώρηση, χωρίς επιπτώσεις, του κοινοπρακτικού σχήματος ΑΕΓΕΚ- Impregilo- Ansaldo- Ansaldobreda- Seli από την κατασκευή του.

Η ανακοίνωση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Χρήστο Τσίτουρα, με αφορμή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,της διοίκησης της εταιρείας και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, παρουσία του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρι Μπίλλια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτάχυνση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και της σχετικής ειδικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο κ.Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε απ΄ την πλευρά του να συγκαλέσει νέα σύσκεψη στα μέσα του Ιανουαρίου, προκειμένου τα στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να ενημερώσουν πλήρως και διεξοδικά τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία του έργου και τις γενικότερες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Τζιτζικώστας επισήμανε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνέχιση των εργασιών και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. «Το προσεχές διάστημα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η πόλη δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, προσωπικά δεν θα επιτρέψω την παράταση του σημερινού αδιεξόδου. Περιμένουμε άμεσα χειροπιαστές λύσεις» τόνισε.

Ο ίδιος ζήτησε από τον υπουργό και τον πρόεδρο της εταιρείας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εξής πέντε θέματα: ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέο, ρεαλιστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ότι η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα διαπραγματευτεί με την ανάδοχο κοινοπραξία ένα προς ένα τα τεχνικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για να ξεμπλοκάρει το έργο, ότι θα μεταφερθεί η διοίκηση του έργου στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» και ότι το έργο θα συνεχιστεί.

Εκτός του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Χρυσοχοΐδη δύο κρίσιμα ζητήματα για την Κεντρική Μακεδονία, στα οποία η ανταπόκριση του Υπουργού ήταν θετική. Το πρώτο αφορά στη χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική προστασία της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οφείλουμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά την Κεντρική Μακεδονία, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά απαιτούνται κονδύλια, τα οποία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και τα περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αποσπώντας τη δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα δει το αίτημα θετικά.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα των παρακάμψεων Χαλκηδόνος και Γιαννιτσών, ζητώντας να ενταχθούν ως ενιαίο έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» ως εμπροσθοβαρές έργο του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ 2014-2020.