Δημόσιο

Καβάλα: Αντιδράσεις για την αναβολή των εγκαινίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Καβάλα: Αντιδράσεις για την αναβολή των εγκαινίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος
Καβάλα: Αντιδράσεις για την αναβολή των εγκαινίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος Έντονες  πολιτικές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα πυροδοτεί η αναβολή της προγραμματισμένης τελετής αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, προκαλώντας την παρέμβαση του γενικού γραμματεία Εσωτερικών, αλλά και την απάντηση του δήμου.

Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης επεσήμανε πως «η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και δημόσιας έκφρασής της στη χώρα μας είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η τιμή που οφείλουμε ως κοινωνία στις χιλιάδες των εβραίων συμπατριωτών μας που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από το εφιαλτικότερο καθεστώς που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Όπως τονίζει «είναι καθήκον όλων μας – και πρωτίστως της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, με τις μακρόχρονες δημοκρατικές και αγωνιστικές της παραδόσεις – να διασώσουμε και να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Συμπεριφορές, αντίθετα, που δυστυχώς εξ αντικειμένου υποδαυλίζουν τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό δεν έχουν θέση ούτε στην Καβάλα, ούτε πουθενά».

Σε αναλυτική ανακοίνωσή του ο Δήμος Καβάλας διευκρινίζει πως «δεν επιδιώκει και δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βιώσαν οι Εβραίοι συμπολίτες του» κα διαβεβαιώνει πως « η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα γίνουν πολύ σύντομα»

Ειδικότερα αναφέρει:

«Μετά από χρόνια απραξίας και σχεδίων επί χάρτου, αποτελεί ιερή υποχρέωση και ιστορικό καθήκον της πόλης η εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους απέναντι στους 1.484 Εβραίους συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και των συμμάχων της. Κι αυτό δεν το οφείλουμε μόνο απέναντι σ’ εκείνους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας και την ίδια την πόλη μας.

Δε θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν φορέα ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοι της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στο χώρο του Εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βιώσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Δήμος Καβάλας και είναι βέβαιο ότι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας θα γίνουν πολύ σύντομα, στο επιλεγμένο κεντρικό σημείο της πόλης με τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, με την παρουσία των συγγενών των θυμάτων και βέβαια με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 14 Μαΐου 2015, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.

Γίνεται αντιληπτό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι ο Δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο Δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι «η σημερινή δήμαρχος απέδειξε περίτρανα με τη στάση της ότι τηρεί το λόγο της, δεν ψεύδεται και δεν ξεχνάει εσκεμμένα ανοιχτά θέματα μέσα σε κλειστά ντουλάπια. Ό,τι ξεκινάει το ολοκληρώνει χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας παραλείψεις και τυχόν λάθη που έγιναν, αλλά σεβόμενη απόλυτα τα θρησκευτικά σύμβολα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων».