Δημόσιο

Ξυδάκης: Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ξυδάκης: Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο μετρό Θεσσαλονίκης Ξυδάκης: Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο μετρό Θεσσαλονίκης Φωτογραφία: Ξυδάκης: Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
Ξυδάκης: Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο μετρό Θεσσαλονίκης “Η καινούργια αντίληψη είναι να αναδείξουμε την κληρονομιά μας και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε το σύγχρονο πολιτισμό με αναπτυξιακή διάσταση".

“Αναδεικνύεται η αρραγής ιστορική συνέχεια 2.000 ετών αυτής της πόλης. Πρέπει να απεμπλακεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση των ανασκαφών στην ολοκλήρωση της γραμμής του μετρό, για να πάρει ανάσα η πόλη αλλά είναι και μια ευκαιρία να αναδείξουμε την τεράστια ιστορική αξία και συνέχεια της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική βυζαντινή πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο κι αυτό που βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλου είναι το μοναδικό ζωντανό απομεινάρι βιωματικής σχέσης με την ιστορία, που μπορεί να ανοίξει άλλες προοπτικές για την πόλη. Μόνο η Ρώμη έχει τέτοια υπαίθρια σημεία που την καθιστούν παγκόσμιο πόλο”, τόνισε χαρακτηριστικά μετά την επίσκεψή του στον υπόγειο αρχαιολογικό χώρο και αφού “περπάτησε” στην υπόγεια ιστορική “Μέση οδό” (την περίφημη Decumanus Maximus που αποκαλύφθηκε σε μήκος τουλάχιστον 72,80μ.) αλλά και στην υπέργεια σύγχρονη Εγνατία οδό και ...χρονομέτρησε την απόσταση μεταξύ των δυο σχεδιασμένων σταθμών (απ' αυτόν του σταθμού Αγία Σοφία ως αυτόν της Βενιζέλου και τον επόμενό του στην πλατεία Δημοκρατίας) του υπό κατασκευή μετρό (για την περίπτωση παράκαμψης του σταθμού Βενιζέλου και διατήρησής του ως αρχαιολογικού χώρου).

“Υπάρχει μελέτη του δήμου (για παράκαμψη του σταθμού) που το θεωρεί το πιο οικονομικό, τεχνικώς εφικτό και πιο αποδοτικό από ιστορικής άποψης. Υπάρχουν και αλλά όργανα, όπως το ΚΑΣ. Θα το ξαναδούμε. Η προσωπική μου άποψη θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το ΚΑΣ", κατέληξε ο κ.Ξυδάκης.

Συνοψίζοντας το σύνολο των εντυπώσεων από την επιτόπια ενημέρωσή του για θέματα αρχαιοτήτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά (στη σημερινή του επίσκεψη) για το θέμα του μετρό και της “αντιμετώπισης” των αρχαιοτήτων στο πολυσυζητημένο “σταθμό Βενιζέλου”, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ.Ξυδάκης δήλωσε: ”σκέψη μου -δεν είναι απόφαση- είναι να απεμπλακεί και να επιταχυνθεί το έργο. Ενδεχομένως να πρέπει προσωρινά να παρακαμφθεί ο σταθμός για να συνεχιστεί κανονικά η κατασκευή της γραμμής. Είναι μια σκέψη και υπάρχει και μια εργασία της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Θα σταθμίσουμε τα οφέλη. Τα οφέλη σε αυτήν την πρώτη φάση εκτιμούμε ότι είναι να απεμπλακεί το έργο και να εμφανιστεί κάτι πολύ πιο πολύτιμο, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από έναν σταθμό".

Ο κ. Ξυδάκης έφτασε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη και τον διευθυντή του Γραφείου του Παναγιώτη Δούρο.

Στη διάρκεια της ημέρας είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Αρχαιοτήτων της πόλης Σταμάτη Χονδρογιάννη καθώς και με τις διευθύντριες του Αρχαιολογικού Μουσείου Τζένη Βελένη και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Αργά το μεσημέρι ο κ.Ξυδάκης συναντήθηκε επίσης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο του δευτέρου.

Στη συνάντηση με τον κ.Τζιτζικώστα συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης για το οποίο ο κ.Ξυδάκης δήλωσε: “Χρειάζεται ολιστική παρέμβαση στην Αμφίπολη, ως μνημείο, που είναι μέρος ενός πλουσιότατου συνόλου μνημείων και μιας περιοχής άφταστου φυσικού κάλλους. Σε συνεργασία θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση μέσα από ένα master plan για την ανάδειξη της Αμφίπολης. Έχουμε συναντίληψη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπαγορεύεται και από τη στρατηγική για αξιοποιήσεις και αναδείξεις των χώρων τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, ώστε ο Πολιτισμός να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο".

Για το ίδιο θέμα ο κ.Τζιτζικώστας δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου στηρίζει την προσπάθεια ανάδειξης της Αμφίπολης υπογραμμίζοντας πως "η Αμφίπολη είναι ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε χρήματα από το ΣΕΣ 2014 – 2020 και χαίρομαι που και η ηγεσία του Υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι βούλησή της είναι να στηριχθεί και να αναδειχθεί η Αμφίπολη".

Ερωτώμενος τέλος για το πολιτικό θέμα των ημερών και τη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους "θεσμούς" ο κ. Ξυδάκης δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας πως "η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι μία συμπαγής για να μας πιέζει ή να μας χαλαρώνει. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται κάποιες φωνές λογικής για να φτάσουμε σε μια συμφωνία με αμοιβαίο όφελος. Όλες οι συζητήσεις που γίνονται έχουν την Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού σχηματισμού".