Δημόσιο

Υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα το ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα το ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα το ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα το ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Να συμμετέχει στην επιτροπή φορέων και συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη του “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής αποφάσισε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, “το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ συμμετέχει και τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας, γιατί, παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσχέρειες, είναι η μόνη οδός για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου. Το “ναι” στην Ευρώπη διατηρεί τη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το “όχι” στην Ευρώπη εγκυμονεί την επιστροφή σε ένα απαξιωμένο και υποτιμημένο εθνικό νόμισμα, τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής ασφυξίας που ήδη έχει εγκαθιδρυθεί, την καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, την πλήρη διάλυση των δημοτικών δικτύων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημίας όλα τα εθνικά μέτωπα”.

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΠΕΔ χαρακτηρίζει παντελώς ψευδεπίγραφο το δίλημμα "φόβος" ή "αξιοπρέπεια" και αναφέρει ότι “η εμπλοκή της Ελλάδας σε μια περιπέτεια, που μπορεί να λάβει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, δεν συνιστά "αξιοπρέπεια", αλλά εθελοτυφλία και τυχοδιωκτισμό”. Καλεί, τέλος, τους πολίτες όλων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ., δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε θέμα συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος και περιορισμένου χρόνου πραγματοποίησής του από την ημέρα της προκήρυξής του ενώ ανέφερε ότι το ερώτημα στηρίζεται σε ανυπόγραφα κείμενα εργασίας των δανειστών τα οποία μάλιστα δεν υφίστανται πλέον, καθώς οι προτάσεις αποσύρθηκαν. Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα εκτίθεται διεθνώς ύστερα από ανακοίνωση του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης που κάνει λόγο για μη κατάλληλες προδιαγραφές περί δημοψηφισμάτων και θολό ερώτημα.

“Το ενδεχόμενο να τεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί αγωνία για το αν θα συνεχιστούν έργα που εκτελούνται σήμερα σε όλη τη χώρα και γίνονται με κοινοτικούς πόρους ή θα ματαιωθούν ή θα χαθούν πόροι λόγω αναδιάταξης κονδυλίων και περικοπής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ”, σχολίασε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πόροι των δήμων για να αντικαταστήσουν ένα τέτοιο αδιέξοδο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας στο δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε, μνημόνιο ή συμφωνία δεν υπάρχουν ώστε να ψηφίσει ο λαός. Δήλωσε ότι το μεγαλύτερο άγχος και η μεγαλύτερη αγωνία που τον διακατέχει είναι ο διχασμός που έχει ήδη έρθει και σημείωσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ισοδυναμεί στην πράξη με το “ναι” ή “όχι” στην Ευρώπη.

Να αποφύγει το Δ.Σ. της ΠΕΔ να λάβει θέση ζήτησε, από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη Απόστολος Αντωνούδης. “Τα “ναι” και τα “όχι” διατρέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα οριζόντια. Θα πρέπει σήμερα η ΠΕΔ να μην πάρει θέση για λόγους ευθύνης απέναντι στους πολίτες που θα αποφασίσουν. Πρέπει να τους αφήσουμε να ψηφίσουν με καθαρό μυαλό ανεπηρέαστοι από τις προτροπές διαφόρων συλλογικοτήτων, προπαντός η αυτοδιοίκηση που καλείται να στηρίξει τους πολίτες. Μια τέτοια απόφαση θα οξύνει ακόμη περισσότερο το διχασμό”, σημείωσε. Τόνισε εξάλλου ότι με την αναγγελία του δημοψηφίσματος για πρώτη φορά όλοι συζητούν το ζήτημα του χρέους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου από την Ευρώπη και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε να μην οξυνθεί ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία.