Δημόσιο

Τι είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής & πότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια

Τι είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής & πότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια Τι είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής & πότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια
Τι είναι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής & πότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τη μεταχείριση που σας επιφύλαξαν τα θεσμικά όργανα, ίσως ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα μπορούσε να βοηθήσει. Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής εξετάζει καταγγελίες για περιπτώσεις κακοδιοίκησης στα πλαίσια των Οργάνων και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και όλων των οργανισμών της ΕΕ. Μόνο το Δικαστήριο, το Πρωτοδικείο και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης, κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων τους, δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής συνήθως διενεργεί έρευνες επί τη βάσει καταγγελιών που έχει λάβει αλλά μπορεί να κινήσει και έρευνες ιδία πρωτοβουλία.

Τα γραφεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή βρίσκονται στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει πολλά οφέλη στους πολίτες, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τις ενώσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της. Οί πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ έχουν επίσης την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και απολαύουν μίας σειράς δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή. Παρ' όλα αυτά, κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποίος μπορεί να σας βοηθήσει; Δεν είναι πάντοτε σαφές εάν το πρόβλημα οφείλεται στη διοίκηση της ΕΕ, στις αρχές κάποιου κράτους μέλους ή σε κάποιον ιδιωτικό φορέα. Ακόμη όμως και αν γνωρίζετε ποίος ευθύνεταί, ίσως δεν είναί προφανές ποίος είναί αρμόδίος να σας βοηθήσει. Σε μία Ένωση που βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του κράτους δίκαίου, είναί ζωτίκής σημασίας να παρέχεταί η δυνατότητα άμεσης καί αποτελεσματίκής προσφυγής σε μηχανίσμούς επίλυσης τυχόν προβλημάτων που αντίμετωπίζετε όσον αφορά την άσκηση των δίκαίωμάτων σας.
Το φυλλάδιο αυτό που εξέδωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έχει στόχο να σας ενημερώσεί σχετίκά με τους φορείς που παρέχουν πληροφορίες καί συμβουλές ή χειρίζονται καταγγελίες. Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς μπορεί να σας βοηθήσεί ο κάθε φορέας που αναφέρεταί στο φυλλάδίο, κάθε ενότητα περίλαμβάνεί ενδείκτίκές υποθέσείς που αναδείκνύουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ο κάθε φορέας.

Στον ίστότοπο του Ευρωπαίου Δίαμεσολαβητή μπορείτε επίσης να βρείτε έναν περίεκτίκό δίαδραστίκό οδηγό ο οποίος θα σας βοηθήσεί να προσδίορίσετε ποίος είναί ο πλέον κατάλληλος οργανίσμός γία να υποβάλετε μία αναφορά, ένα παράπονο ή να ζητήσετε πληροφορίες

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός στον οποίο λογοδοτεί η διοίκηση της ΕΕ. Διερευνά αναφορές για περιπτώσεις κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ. Μόνο το Δικαστήριο της ΕΕ, κατά την άσκηση της δικαιοδοτικής του λειτουργίας, δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Διαμεσολαβητή. Περίπτωση κακοδιοίκησης συντρέχει όταν το θεσμικό όργανο δεν σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα, νομικούς κανόνες και αρχές ή τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Οι διοικητικές παρατυπίες, η μη δίκαιη μεταχείριση, οι διακρίσεις, η κατάχρηση εξουσίας, η παράλειψη οφειλόμενης απάντησης, η άρνηση παροχής πληροφοριών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνιστούν κακοδιοίκηση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Όλοι οι πολίτες ή κάτοικοι της ΕΕ, οι επιχειρήσεις, οι ενώσεις ή άλλοι οργανισμοί που έχουν την καταστατική τους έδρα στην ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αναφορά ακόμα και αν το κρούσμα κακοδιοίκησης δεν τους θίγει προσωπικά. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επιλαμβάνεται αναφορών που αφορούν αποκλειστικά τη διοίκηση της ΕΕ. Δεν διερευνά αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών διοικήσεων, ακόμα και αν άπτονται θεμάτων της ΕΕ.

Με τι δεν ασχολείται;

Ο Διαμεσολαβητής δεν μπορεί να διερευνήσει:
• αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμη και αν οι αναφορές αυτές άπτονται θεμάτων της ΕΕ,
• αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων ή διαμεσολαβητών,
• αναφορές κατά επιχειρήσεων ή ιδιωτών.

Πότε και πώς μπορείτε να υποβάλετε αναφορά;

Η αναφορά σας πρέπει να υποβληθεί:
• εντός δύο ετών από τη στιγμή κατά την οποία λάβατε γνώση των γεγονότων στα οποία βασίζεται η αναφορά σας,
• αφού πρώτα έχετε έρθει σε επαφή με το εμπλεκόμενο θεσμικό όργανο της ΕΕ προκειμένου να διευθετήσετε το θέμα,
• γραπτώς, ακόμη και μέσω της συμπλήρωσης του εντύπου αναφοράς που βρίσκεται στον ιστότοπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
Το έντυπο μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή να αποσταλεί εκτυπωμένο μέσω ταχυδρομείου. Διατίθεται επίσης σε έντυπη μορφή από το Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατόπιν αιτήσεως. Μπορείτε να υποβάλετε την αναφορά σας σε οποιαδήποτε από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Εθνικοί και περιφερειακοί διαμεσολαβητές σε όλη την ΕΕ συμβάλλουν καίρια στη δημιουργία συνθηκών που διασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι διαμεσολαβητές χειρίζονται αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών των κρατών μελών. Μαζί με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την Ξπιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαμεσολαβητών. Το Δίκτυο περιλαμβάνει τους εθνικούς και περιφερειακούς διαμεσολαβητές καθώς και τα συναφή όργανα των κρατών μελών της ΕΕ, των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το ακριβές πεδίο δραστηριοτήτων ενός διαμεσολαβητή μέλους του Δικτύου ποικίλλει, συνήθως όμως καλύπτει την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και κάθε άλλη παράνομη συμπεριφορά, όπως η μη τήρηση των γενικών αρχών δικαίου και η μη συμμόρφωση προς τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Στον ιστότοπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή μπορείτε να διαβάσετε δήλωση σχετικά με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών, η οποία αποσαφηνίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα μέλη του Δικτύου σε άτομα που υποβάλλουν αναφορές για θέματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία της ΕΕ. Εκεί μπορείτε να βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αναφοράς σε διαμεσολαβητή που είναι μέλος του Δικτύου.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) είναι μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή με αποστολή την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, καθώς και την προώθηση ορθών πρακτικών στα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Την αποστολή αυτή την εκπληρώνει ελέγχοντας τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της ΕΕ επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με πολιτικές και νομοθεσίες που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή, καθώς και προωθώντας συνεργασίες με αντίστοιχες αρχές σε επίπεδο ΕΕ, στα κράτη μέλη και εκτός ΕΕ. Ο ΕΕΠΔ δέχεται καταγγελίες από υπαλλήλους της ΕΕ, καθώς επίσης και από άτομα που θεωρούν ότι κάποιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ή οργανισμός έχει επεξεργαστεί προσωπικά τους δεδομένα κατά παράβαση των εν ισχύι κανόνων. Εάν η καταγγελία είναι παραδεκτή, ο ΕΕΠΔ συνήθως τη διερευνά. Για τα συμπεράσματα του ΕΕΠΔ ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή (ΕΚΚ) βρίσκονται εγκατεστημένα σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως επίσης στην Ισλανδία και στη Νορβηγία. Παρέχουν νομικές και πρακτικές συμβουλές, καθώς και πρακτική βοήθεια στους καταναλωτές όσον αφορά διασυνοριακές αγορές και υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Ένα ΕΚΚ μπορεί να επικοινωνήσει για λογαριασμό σας με κάποια εταιρεία σε οποιαδήποτε από τις 29 αυτές χώρες πέραν της δικής σας, να σας κατευθύνει σε μια διαδικασία επίλυσης διαφορών ή να σας προτείνει άλλες λύσεις.