Δημόσιο

Μειωμένος κατά 7% ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου

Μειωμένος κατά 7% ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου Μειωμένος κατά 7% ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου
Μειωμένος κατά 7% ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου Μειωμένος κατά 7% σε σχέση με πέρυσι είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου, ύψους 89.534.000 ευρώ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Πραγματικό τον χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Πέγιος, ενώ έτυχε και της έγκρισης του Παρατηρηρίου.

 Επιπλέον ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται έργα του ΕΣΠΑ και του ΘΗΣΕΑ, ενώ από το 2016 συμπεριλαμβάνονται και τα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να πληρώνει ο δήμος για παλιά δάνεια. Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και οι μισθοί κάποιων υπαλλήλων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας που πλέον μετατάχθηκαν στο Δήμο. Ανέφερε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και τα κληροδοτήματα ενώ επισήμανε ότι υπάρχει ικανοποιητική είσπραξη χρεών προς το δήμο, προηγουμένων ετών.

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς επισήμανε ότι έχουν μειωθεί πολύ οι πόροι και οφείλει η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες των ΟΤΑ και να συνεκτιμήσει τα προβλήματά τους αλλά και να υποστηρίξει το κοινωνικό κράτος.Επίσης τόνισε ότι το Παρατηρητήριο θα πρέπει να καταργηθεί γιατί στην ουσία πρόκειται για έναν «χωροφύλακα» της τοπικής αυτοδιοίκησης που την στραγγαλίζει.

Από την πλευρά της η κα Οικονόμου υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου που ελέγχει και πλέον – όπως είπε – «έχουμε πραγματικούς προϋπολογισμούς». Εντόπισε κάποια θετικά στοιχεία, αλλά έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και τον καταψήφισε.

Ο Μιχ. Μιτζικός ζήτησε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη για να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Επίσης εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι τα έσοδα από τα κληροδοτήματα περνούν στον προϋπολογισμό.

Τέλος ο Απ. Νάνος επισήμανε την ανάγκη σύγκρουσης με τη βάρβαρη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ άσκησε και κριτική στη δημοτική αρχή που εφαρμόζει αυτή την πολιτική και προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του δήμου.