Δημόσιο

Θετικά βήματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς από την Ελλάδα το 2015

Θετικά βήματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς από την Ελλάδα το 2015 Θετικά βήματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς από την Ελλάδα το 2015
Θετικά βήματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς από την Ελλάδα το 2015 Χαμηλές πτήσεις παρουσιάζει η Ελλάδα στο θέμα της διαφθοράς, καταλαμβάνοντας μόλις την 58η θέση το 2015, σε σύνολο 168 χωρών.

H Ελλάδα κατάφερε πάντως να βελτιώσει τη θέση της μέσα σε ένα χρόνο κερδίζοντας 46 βαθμούς σε μία κλίμακα από το 0 για την «απόλυτη διαφθορά» μέχρι το 100 για την «απόλυτη διαφάνεια», έναντι 36 το 2014.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά το 2015, στην κορυφή των πιο διαφανών χωρών βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες. Πρώτη έρχεται η Δανία η οποία συγκεντρώνει 91 μονάδες και ακολουθούν η Φινλανδία με 90 και η Σουηδία με 89.

Στον αντίποδα, ως πιο αδιαφανείς χώρες εμφανίζονται η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, που συγκεντρώνουν μόλις 8 μονάδες.

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα την περίοδο 2012- 2015 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 10 βαθμούς (από 36 σε 46) που μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη από την 94η στην 58η», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

«Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο Εθνικός Συντονιστής με τον οδικό χάρτη και τώρα η ενίσχυση του θεσμού με την τοποθέτηση υπουργού βαίνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεσκεπάζουν όσους παρανομούν, με έμφαση σε θέματα φοροδιαφυγής και στην καθιέρωση της νομιμότητας», ανέφερε.

Ακόμα τόνισε πως «στην Ελλάδα η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών και να δημιουργήσει πρότυπα ακεραιότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στη διαφθορά».