Δημόσιο

Μειωμένες οι προσλήψεις εποχικών σε Δήμους και Περιφέρειες - Ποιες απελευθερώνονται

Μειωμένες οι προσλήψεις εποχικών σε Δήμους και Περιφέρειες - Ποιες απελευθερώνονται Μειωμένες οι προσλήψεις εποχικών σε Δήμους και Περιφέρειες - Ποιες απελευθερώνονται
Δύο νέες εγκυκλίους για τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2016 τακτικού προσωπικού και εποχικού προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις δύο εγκυκλίους οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Δήμοι και Περιφέρειες) ζήτησαν παράταση απο το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αποστείλουν τα σχετικά αιτήματα για τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμοιυ και έκτακτου προσωπικού για το 2016.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με τις δύο εγκύκλίους δίνει παράταση έως τις 31-3-2016 για την αποστολή των αιτημάτων ενώ επιπλέον, αίρεται για τους Δήμους ο περιορισμός των δέκα θέσεων ανά φορέα.

Προς τούτο, οι ΟΤΑ β’ βαθμού θα πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένο Πίνακα ο οποίος και έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου

Επίσης κάθε Περιφέρεια δύναται να αποστείλει, διά των αρμόδιων υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έναν (1) ενιαίο κατάλογο για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της και όχι για
καθεμία ξεχωριστά.

Παράλληλα με δεύτερη εγκύκλιο σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου στους φορείς αρμοδιότητάς σας για το έτος 2016 γίνεται γνωστό ότι θα είναι μειωμένες κατά 10 % σε σχέση με το 2015. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου ή ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.

Στα πλαίσια των ανωτέρω διατάξεων και ενόψει του προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2016 στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα ΝΠΙΔ αυτών οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ΝΠΙΔ αυτών, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΕΝΠΕ, παρακαλούνται για την ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτημάτων τους για το έτος 2016, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση και την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ποιες προσλήψεις εξαιρούνται απο τους περιορισμούς και ουσιαστικά οι φορείς είναι ελέυθεροι να προχωρήσουν σε αυτές χωρίς την απαραίτητη έγκριση και την αποστολή αιτημάτων.

Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (ΣΜΕ) εκτός πλαισίου συγχρηματοδοτούμενων πράξεων
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4147/2013 παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ αυτών να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και ειδικοτήτων αντίστοιχων με εκείνες που προβλέπονται στους Οργανισμούς ή στους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, για όσο χρόνο ισχύει ο περιορισμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών τακτικού προσωπικού, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2016 για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.
Με τις ίδιες διατάξεις, μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν.2527/1997, όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν.3812/2009 (βεβαίωση του ΑΣΕΠ), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η βεβαίωση (του ΑΣΕΠ) εκδίδεται κατόπιν αιτήματος του φορέα στο οποίο καθορίζεται απαραιτήτως το έργο που θα εκτελεστεί, ο αριθμός των προσώπων που θα το εκτελέσουν και οι ειδικότητες αυτών, η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου και ο τόπος εκτέλεσης αυτού. Στο αίτημα περιλαμβάνεται και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκτελεστεί τούτο από αυτούς».

Επίσης για την άμεση κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση αποχώρησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα,, αναπλήρωσης του αποχωρούντος προσωπικού με την πρόσληψη του αμέσως επόμενου στη σειρά των πινάκων κατάταξης που είχαν εκδοθεί για το σκοπό αυτό. Σημειώεται στην εγκύκλιο ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται σε περίπτωση ενεργών συμβάσεων και όχι συμβάσεων που διακόπηκαν κατά το παρελθόν.

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στην περίπτωση που η πρόσληψη έγινε στο πλαίσιο προγράμματος που παραμένει καθ' όλη τη διάρκειά του ευρωπαϊκό (δηλ. οι δαπάνες για την πρόσληψη του προσωπικού καλύπτονται, έστω τμηματικά, από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση) και διατηρείται ως έχει, χωρίς ουσιώδη τροποποίηση - μεταβολή του κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών και ενδεχομένως διαφορετικών προγραμματικών περιόδων. Για τα ανωτέρω θέματα αποφαίνεται η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του υλοποιούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος.

Οι συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ εξαιρούνται επίσης από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006

Από την αποστολή αιτημάτων εξαιρούνται οι ανανεώσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου στο πλαίσιο προγραμμάτων εξαιρούνται της έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ

Παράλληλα δόθηκε δυνατότητα στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου με διάρκεια σύμβασης έως τρεις μήνες για τις ανάγκες της πυρασφάλειας και της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών, χωρίς να απαιτείται έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006

Στο ανωτέρω προσωπικό προστέθηκε και το προσωπικό των δημοτικών κατασκηνώσεων. Έτσι, εφόσον η ανάγκη απασχόλησης του προσωπικού αυτού δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες, θα προσλαμβάνεται χωρίς την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ.

Επίσης εξαιρείται από περιορισμούς και αποστολή αιτημάτων το προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες, παγετοί κ.λπ.) με συμβάσεις διάρκειας έως οκτώ μηνών, εξαιρέθηκε από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006. Η εξαίρεση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου οι φορείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα, χωρίς καμία χρονοτριβή, τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας των ανωτέρω έκτακτων γεγονότων.