Δημόσιο

Αόρατο το θηλυκό γένος στα έγγραφα του Δημοσίου

Αόρατο το θηλυκό γένος στα έγγραφα του Δημοσίου Αόρατο το θηλυκό γένος στα έγγραφα του Δημοσίου
Υπέρ της χρήσης του θηλυκού γένους στα επαγγέλματα και τις ιδιότητες που προκύπτουν από αυτά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις θέσεων υψηλότατης ευθύνης, τάσσεται η αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Μαρία Γκασούκα, η οποία διαπιστώνει ότι η δημόσια διοίκηση έχει φύλο, είναι αρσενικό και αντανακλά το σύνολο των κοινωνικών διακρίσεων που υπάρχουν.

Η κ. Γκασούκα διερωτάται γιατί μπορούμε άνετα να προφέρουμε και να γράφουμε τις λέξεις χορεύτρια, μαγείρισσα και γειτόνισσα αλλά υπάρχει απροθυμία να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως βουλεύτρια, πρυτάνισσα, κοσμητόρισσα, διδακτόρισσα, ερευνήτρια, καθηγήτρια, ειδικά όταν πρόκειται για θέσεις υψηλότατης ευθύνης. "Η ελληνική γλώσσα επιτάσσει απολύτως τη χρήση του θηλυκού γένους στα επαγγέλματα" τονίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη να χρησιμοποιούνται και τα δύο γένη αλλά όχι μονίμως πρώτο το αρσενικό.

Μιλώντας σε ημερίδα της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κ. Γκασούκα ανακοίνωσε ότι εδώ και δύο μέρες κυκλοφορεί σε ολόκληρη την ελληνική δημόσια διοίκηση η εγκύκλιος του αν. υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συστήνει στις δημόσιες και στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας τη χρήση του οδηγού μη σεξιστικής γλώσσας στα έγγραφα.

"Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο πρώτος άνδρας στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου που αποκάλεσε τις γυναίκες μέλη του βουλεύτριες" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι το ΕΚΔΔΑ συμμετέχει στο Δίκτυο Ορολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάφραση στα ελληνικά όλων των ευρωπαϊκών εγγράφων και γνωστοποίησε ότι ομάδα του ΕΚΔΔΑ θα μεταβεί στις 13 και 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο προκειμένου να επιμορφώσει τις μεταφράστριες και τους μεταφραστές, Έλληνες και Ελληνίδες στη χρήση του οδηγού κατά τη μεταφραστική διαδικασία.

"Κάτι κινείται, κάτι συμβαίνει" τόνισε και διευκρίνισε ότι ο οδηγός περιλαμβάνει προτάσεις και οδηγίες, παρατηρήσεις και συστάσεις για τη χρήση της μη σεξιστικής γλώσσας χρησιμοποιώντας μια εναλλαγή στα δύο γένη, το θηλυκό στα επαγγέλματα, αλλά και υποδείγματα μιας γλώσσας που προσπαθεί να υπερβεί τον γλωσσικό σεξισμό, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με τον γλωσσικό σεξισμό, επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της Μαριάνθης Γεωργαντίδου και στα οποία βασίστηκε ο οδηγός. Συγκεκριμένα είπε ότι η "ακτινογραφία" 949 εγγράφων του δημόσιου φορέα από όλη την Ελλάδα αποκάλυψε ότι στα έγγραφα των Περιφερειών κυριαρχεί το αρσενικό γένος, ενώ ακολουθούν οι Δήμοι και λίγο παρακάτω βρίσκονται τα υπουργεία. Παρά το γεγονός αυτό, χαρακτήρισε θετική την απουσία διατυπώσεων σεξιστικών στερεοτύπων στα έγγραφα ωστόσο υπογράμμισε ότι η γενικευμένη χρήση του αρσενικού λόγου καθιστά το θηλυκό γένος αόρατο και αυτό αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα ανισότητας που αναπαράγει το σεξισμό και τη γυναικεία κατωτερότητα στο πεδίο των συμβόλων. Η κ. Γκασούκα αναφέρθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι και στην περίπτωση αυτή ο σεξισμός και όχι μόνο ο γλωσσικός, έχει πάρει πλέον πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

Τελικά είναι μόνο θέμα διατύπωσης; "Ποτέ δεν είναι μόνο η διατύπωση" απαντά η ίδια στο ερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ και τονίζει ότι πίσω από τη διατύπωση κρύβεται η κυρίαρχη έμφυλη ιδεολογία, ο βαθιά πατριαρχικός χαρακτήρας της ελληνικής κοινωνίας. Ως παραδείγματα γλωσσικού σεξισμού φέρνει οδηγό της Γραμματείας Ισότητας προς τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που "σε απολύτως αρσενικούς όρους συνιστά στις γυναίκες να είναι σεμνοί και λιγόλογοι..." αλλά και έγγραφα του υπουργείου παιδείας που, όπως σημειώνει, συγκροτούν έναν κόσμο αρσενικό όπου υπάρχουν μόνο μαθητές, διευθυντές, καθηγητές, σπουδαστές, φοιτητές...".

Την πρωτοβουλία για την ένταξη της διάστασης του φύλου στα δημόσια έγγραφα χαιρέτισε η πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου ενώ όπως έγινε γνωστό, με βάση τον οδηγό για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα θα γίνει μια αρχική επιμόρφωση των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. Αντίστοιχα σεμινάρια και δράσεις επιμόρφωσης θα υλοποιήσει το ΕΚΔΔΑ και σε άλλους φορείς, όπως η εκκλησία.