Δημόσιο

Δήμος Τρικάλων: Ενέκρινε η πλειοψηφία το δάνειο ύψους 8,77 εκ. ευρώ

Δήμος Τρικάλων: Ενέκρινε η πλειοψηφία το δάνειο ύψους 8,77 εκ. ευρώ
Κατά πλειοψηφία και μόνο με τις ψήφους των συμβούλων του συνδυασμού της πλειοψηφίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του σήμερα το μεσημέρι, τη σύναψη δανείου ύψους 8,77 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει επί της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία εισηγήθηκε και την αποδοχή ή όχι της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών, μετά και την πρόσφατη έγκριση-αποδοχή εκ μέρους της Διοίκησης του Ταμείου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Αντίθετοι με τη σύναψη του δανείου ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι και των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο επί της νέας οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου και των δημοτών, όσο και της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του ποσού του δανείου και του συνολικού που ζητούσε ο Δήμος (11,92 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξασφαλίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμώντας επίσης ότι “το δάνειο δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση οφειλών παρελθόντων ετών του Δήμου προς ιδιώτες, παρά μόνον για χρέη προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και ανεξόφλητους λογαριασμού Οργανισμών Κοινής Ωφελείας”, οι σύμβουλοι των παρατάξεων “Τρίκαλα Συμπολιτεία” και “Τρίκκης Πολιτεία” ψήφισαν “παρών” και “όχι” οι σύμβουλοι των παρατάξεων “Αλλαγή Πορείας”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Φυσάει Κόντρα”.

Πάντως, σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, ελάχιστη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναφέρεται ότι “μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποδοχή των όρων λήψης του δανείου, ύψους 8.771.661,65 ευρώ, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά σε εξόφληση υποχρεώσεών του, τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, για κάλυψη μέρους του ποσού που υπολείπεται για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού 2016”.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, ενώ σε ό,τι αφορά το δάνειο, η διάρκεια εξόφλησής του θα είναι 15ετής, με κυμαινόμενο επιτόκιο και με ενδεικτική ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 805.571 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ