Δημόσιο

«Κάθοδο» στην Αθήνα ετοιμάζουν επιμελητήρια της Θράκης

«Κάθοδο» στην Αθήνα ετοιμάζουν επιμελητήρια της Θράκης «Κάθοδο» στην Αθήνα ετοιμάζουν επιμελητήρια της Θράκης
Σε επίσπευση των κινήσεων για τη συγκρότηση «μετώπου» που θα μεταβεί στην Αθήνα προχωρούν τα επιμελητήρια της Θράκης, σε συντονισμό με την περιφέρεια και βουλευτές της περιοχής με στόχο να μην καταργηθεί η επιδότηση του 12% για το κόστος εργασίας των επιχειρήσεων.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με στόχο να μην καταργηθεί η επιδότηση μετά τις αναλυτικές διευκρινήσεις της Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Ήδη, την Παρασκευή οργανώνεται συνάντηση των έξι επιμελητηρίων της Θράκης στην Ξάνθη, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και το διεκδικητικό πλαίσιο ενώ θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

Την προσεχή εβδομάδα θα οργανωθεί κάθοδος στην Αθήνα «για να μην υπάρξουν τετελεσμένα που θα τραυματίζουν τις διεκδικήσεις της περιοχής μας», όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Θράκης.

Η επιδότηση του κόστους εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης είναι μια ενίσχυση θεσμοθετημένη από το 1976, αλλά καθυστερεί η καταβολή της από το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Το ποσό που έχει συσσωρευθεί από τότε, πλησιάζει, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, τα 240 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είχε διαμηνύσει προς τους παραγωγικούς φορείς της Θράκης ότι η επιδότηση κόστους εργασίας του 12% ήταν ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο, γιατί νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και επιπλέον ότι υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η αναμόχλευση του θέματος εκ μέρους των επιχειρήσεων να οδηγήσει σε αναδρομική αναζήτηση ανάκτησης επιδοτήσεων αυτού του είδους από τα όργανα ελέγχου της Ε.Ε.

Στην απάντηση της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται ότι «το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε μειονεκτούσες περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας, καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση».