Δημόσιο

Επιχείρηση καθησυχασμού των κατοίκων για τους πρόσφυγες, από τον Δήμαρχο Λάρισας

Επιχείρηση καθησυχασμού των κατοίκων για τους πρόσφυγες, από τον Δήμαρχο Λάρισας Επιχείρηση καθησυχασμού των κατοίκων για τους πρόσφυγες, από τον Δήμαρχο Λάρισας
Την δημιουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου υπό την εποπτεία του δήμου Λαρισαίων, που θα ασχολείται με τη λειτουργία της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Εθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην τοπική κοινότητα Μάνδρας.

Η επίσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων στη Μάνδρα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων στον συγκεκριμένο καταυλισμό και τον συγχρωτισμό τους, πλέον, καθημερινά, με φιλοξενούμενούς του.

Στον καταυλισμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1048 άτομα, καθώς ορισμένοι επέλεξαν να αναχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία, αλλά στις ήδη 213 εγκατεστημένες σκηνές προστέθηκαν και 150 επιπλέον, γεγονός που καταδεικνύει ότι τις επόμενες μέρες ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα αυξηθεί. Άλλωστε, στον αρχικό κεντρικό προγραμματισμό, ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο προέβλεπε την φιλοξενία 1200 ατόμων σε πρώτη φάση, αλλά έχει ήδη αυξηθεί στα 1500 άτομα.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων συζήτησε με κατοίκους της Μάνδρας για τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων, και αφού επανέλαβε πως η επιλογή του πρώην στρατοπέδου έγινε από το αρμόδιο κεντρικό όργανο της κυβέρνησης, χωρίς να ερωτηθεί η Αυτοδιοίκηση, συμπλήρωσε πως η παρουσία του στην Μάνδρα έχει να κάνει με την ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που προκύπτουν από τη γειτνίαση με το συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης στα ζητήματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας, συμφωνήθηκε η αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες.

Επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε στους κατοίκους της Μάνδρας, πως από ενημέρωση που είχε από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχουν εγκριθεί 90 προσλήψεις υπαλλήλων ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία της δομής στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου.

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ και ο δήμος Λάρισας ζητάει για τις συγκεκριμένες προσλήψεις πέραν των άλλων κριτήριων, να ισχύσει αυτό της εντοπιότητας, προκειμένου άνεργοι της περιοχής να βρουν δουλειά.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο ΡΟΚΑ, όπου εξακολουθούν να παραμένουν 390 πρόσφυγες και μετανάστες, ο δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα να κλείσει η δομή αυτή και οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί να μεταφερθούν σε άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι ως δήμαρχος ασκεί πίεση προς το αρμόδιο συντονιστικό όργανο, ώστε να αποδεσμευτεί σύντομα ο χώρος.