ΣΤΡΑΤΟΣ

Εξαίρεση από κατάταξη εφέδρων (λόγω νοσηλείας)

Εξαίρεση από κατάταξη εφέδρων (λόγω νοσηλείας)
Εξαίρεση από κατάταξη εφέδρων (λόγω νοσηλείας) Όσοι ενδιαφέρονται για την εξαίρεση από την κατάταξη εφέδρων εξαιτίας νοσηλείας τους σε νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα ή ακολουθούν θεραπευτική αγωγή σε ΚΕΘΕΑ, οφείλουν να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά, αλλά και να ξέρουν τα ακόλουθα:
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ο έφεδρος υποχρεούται να καταταγεί σε άσκηση ή μετεκπαίδευση εφεδρείας και να είναι νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημόσιου Δικαίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού ή να ακολουθεί θεραπευτική αγωγή σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, του εσωτερικού ή αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Ο έφεδρος που εξέρχεται από το παραπάνω νοσηλευτικό ίδρυμα εντός του χρόνου για τον οποίο προσκλήθηκε για άσκηση ή μετεκπαίδευση, υποχρεούται για κατάταξη στην Μονάδα του, με βάση την πρόσκληση που έχει παραλάβει, εφόσον συνεχίζεται η άσκηση ή μετεκπαίδευση και το υπόλοιπο της διάρκειας της είναι δύο (2) ημέρες από την επόμενη της ημερομηνίας εξόδου. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά και συστήνεται στον ενδιαφερόμενο η άμεση κατάταξή του και η υποβολή των εν λόγω δικαιολογητικών στην Μονάδα. 
2. Τα δικαιολογητικά ,που έχουν διατυπωθεί σε ξένη διεθνώς γνωστή γλώσσα, γίνονται δεκτά μόνο αν είναι επικυρωμένα για την γνησιότητα τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση. Ως επίσημη μετάφραση νοείται αυτή που έχει γίνει ή έχει επικυρωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Ελληνική Προξενική Αρχή ή από δικηγόρο (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του 
Δικηγορικού Κώδικα). Αντίγραφα των επικυρωμένων και μεταφρασμένων πρωτοτύπων εγγράφων, γίνονται δεκτά μόνο αν είναι επικυρωμένα ως ακριβή από τα πρωτότυπα αντίγραφα
3. Η αποδοχή ή μη της αίτησης του εφέδρου για εξαίρεσή του από την πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται με πράξη του διευθυντή της Στρατολογικής Υπηρεσίας ή του αναπληρωτή του. Ο έφεδρος ειδοποιείται έγκαιρα για την αποδοχή ή όχι του αιτήματος του, με έγγραφο το οποίο κοινοποιείται στην Αρχή που τον προσκάλεσε και στην Μονάδα κατάταξής του. 
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση.
2. Πιστοποίηση του νοσοκομείου ή του νοσηλευτικού ιδρύματος ή του ΚΕΘΕΑ, από την οποία να προκύπτουν η ημερομηνία εισόδου ή εξόδου από αυτό, καθώς και η διαγνωσθείσα πάθηση. 
3. Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ).
 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται οποτεδήποτε από την ημερομηνία παραλαβής της πρόσκλησης μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία για κατάταξη.
 
*Η υποβολή δικαιολογητικών μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου ή με συστημένη επιστολή προς την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία ή μέσω ΚΕΠ. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής ή κατάθεσης σε ΚΕΠ, ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο ή στο ΚΕΠ.