Αθλητισμός

Πώς «κατέρρευσε» η European Super League - Αποχώρησαν όλες οι αγγλικές ομάδες (βίντεο)

Πώς «κατέρρευσε» η European Super League - Αποχώρησαν όλες οι αγγλικές ομάδες (βίντεο)
Σαν «χάρτινος πύργος»... έπεσε η συγκεκριμένη κίνηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους φιλάθλους τους, αλλά και τις προειδοποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να νομοθετήσει ώστε να εμποδίσει το εγχείρημα - Πώς η UEFA εξασφάλισε χρήματα εν όψει του νέου Champions League

Μέσα σε λίγες... ώρες το εγχείρημα της European Super League κατέρρευσε, κάνοντας και «πάταγο», με τους έξι αγγλικούς συλλόγους που είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη νέα λίγκα να αποχωρούν εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, αφήνοντας τις ισπανικές και ιταλικές ομάδες σε δύσκολη θέση. Στη συνέχεια ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και η Μίλαν. Η συγκεκριμένη κίνηση έπεσε - προς το παρόν - στο κενό, μετά και την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς των 12 «επαναστατών». Με την UEFA να δίνει με τη σειρά της περισσότερα χρήματα στους συλλόγους...

Οι Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την πρόταση για τη δημιουργία της European Super League μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους ίδιους τους φιλάθλους τους, αλλά και τις προειδοποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να νομοθετήσει ώστε να εμποδίσει το εγχείρημα.

Είχε προηγηθεί και η «σκληρή» ανακοίνωση των 55 μελών – ομοσπονδιών της UEFA κατά της European Super League, ενώ η UEFA πέρασε στην ανβτεπίθεση με συμφωνία δισεκατομμυρίων για το νέο Champions League.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Super League επιβλέπεται από τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος έχει επίσης εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία και των Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία. Το εγχείρημα θεωρείται, ωστόσο, ότι δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς τη συμμετοχή και των βρετανικών ομάδων, καθώς δεν είχαν συμμετάσχει οι γερμανικές και γαλλικές.

Η αποδεκατισμένη European Super League σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για «πιέσεις» που υποχρέωσαν τους βρετανικούς συλλόγους να αποχωρήσουν, επιμένοντας ότι η πρόταση συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί με κάποια άλλη μορφή.

«Δεδομένων των τωρινών συνθηκών», αναφέρει η European Super League και συνεχίζει: «Θα εξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση της πρότασης, επιδιώκοντας πάντα τον στόχο μας που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Την αποχώρηση των βρετανικών συλλόγων χαιρέτισε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν. «Δήλωσα χθες ότι είναι αξιοθαύμαστο να παραδέχεται κανείς το λάθος του και αυτές οι ομάδες έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Αλλά επέστρεψαν τώρα και γνωρίζω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά συνολικά στο ευρωπαϊκό παιχνίδι», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που το παιχνίδι γνώριζε προηγουμένως και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός μαζί».

{https://twitter.com/footballdaily/status/1384768028831780864?s=20}

Αναλυτικά η ανακοίνωση της European Super League

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν «status quo» στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, ήμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαική νομοθεσία και κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων.

Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε στα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

{https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1384653584684421122?s=20}

Οι επίσημες ανακοινώσεις των αγγλικών ομάδων:

Άρσεναλ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

Λίβερπουλ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

Τότεναμ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Ιδιοκτήτης Λίβερπουλ: «Ακούσαμε τον κόσμο, ζητώ συγνώμη, σας απογοήτευσα»

Ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, λίγο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ζήτησε συγνώμη από τους φιλάθλους και την ομάδα, τονίζοντας πως η εμπλοκή στα σχέδια της European Super League ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Σε βίντεο που «ανέβηκε» στα social media της Λίβερπουλ, τονίζει:

«Θέλω να απολογηθώ σε όλους τους οπαδούς της Λίβερπουλ για την αναστάστωση που προκάλεσα τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το σχέδιο δεν επρόκειτο ποτέ να σταθεί χωρίς την υποστήριξη του κόσμου.

Κανείς δεν σκέφτηκε κάτι διαφορετικό στην Αγγλία. Σ'αυτές τις 48 ώρες ήσασταν πολύ σαφείς ότι δεν θα σταθεί. Σας ακούσαμε, σας άκουσα. Και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Γιούργκεν, τους παίκτες και όλους όσοι δουλεύουν σκληρά στην ομάδα για να είναι περήφανοι οι οπαδοί μας.

Δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για αυτήν την αναστάτωση. Αυτοί αναστατώθηκαν και αδίκως. Αυτό είναι το πιο οδυνηρό. Αγαπάνε την ομάδα που υποστηρίζετε και δουλεύουν για να είστε περήφανοι κάθε μέρα. Ξέρω ότι όλη η ομάδα ανθρώπων της Λίβερπουλ έχουν το απαραίτητο πάθος και τις ηγετικές ικανότητες ώστε να χτίσουν ξανά την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.

Πριν από πάνω από μια δεκαετία, αναλάβαμε τις προκλήσεις του ποδοσφαίρου και ονειρευτήκαμε ό,τι και εσείς. Δουλέψαμε σκληρά για να βελτιώσουμε την ομάδα σας και η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι, ακόμα κι όταν κάνουμε λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο συμφέρον της ομάδας σας.

Σ'αυτήν την προσπάθεια, σας απογοήτευσα. Ξανά, ζητώ συγγνώμη και εγώ μόνο είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την αχρείαστη αρνητικότητα των τελευταίων δύο ημερών».

{https://twitter.com/LFC/status/1384763846557147142?s=20}

Και η Μίλαν πήδηξε από το «καράβι» - Έμειναν Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους

Μετά της αγγλικές ομάδες η Μίλαν ήταν η επόμενη που με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως αποχωρεί από τη European Super League. «Οι φωνές και η ανησυχία των οπαδών μας σε όλο τον κόσμο ήταν ξεκάθαρες και πολύ δυνατές. Η ομάδα μας πρέπει να συνεχίσει να δίνει βάση στην άποψη των οπαδών που αγαπούν το ποδόσφαιρο», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των «ροσονέρι».

Αυτό σημαίνει πως από τις «12» ομάδες που επέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη πριν από μερικές ημέρες, έμειναν πια μόνο τρεις. Αυτές είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους.

H UEFA «αντεπιτίθεται» με συμφωνία δισεκατομμυρίων για το νέο Champions League

Όπως είχε γίνει γνωστό, η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων «JP Morgan» ήταν... πίσω από την κίνηση των 12 ομάδων και την European Super League και την Τρίτη (20/04) η UEFA πέρασε στην… αντεπίθεση, σχετικά με το θέμα των χρημάτων.

Το γαλλικό ραδιόφωνο «RCM» έκανε γνωστό πως η UEFA ήρθε σε συμφωνία με αγγλικό επενδυτικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτήσει το νέο Champions League (θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2024-25), που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ώρες. Όπως ανέφερε το «Bloomberg», πρόκειται για την εταιρεία «Centricus Asset Management», η οποία είναι ένας κολοσσός στον χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

Η νέα συμφωνία φάινεται πως θα αποφέρει στην UEFA έσοδα 4.5 δισ. ετησίως (περισσότερα σε σχέση με αυτά προ κορονοϊού) στην αρχή, ενώ στην πορεία αυτά τα χρήματα μπορεί να φτάσουν τα 7 δισεκατομμύρια.

Ο διεθνής τύπος μιλάει για «φιάσκο» και «ρεζίλι»

Την ίδια ώρα για «κατάρρευση» κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος την Τετάρτη (21/04) όσον αφορά στην European Super League, ενώ οι αγγλικές εφημερίδες πανηγυρίζουν με κυρίαρχο σύνθημα την «νίκη των φιλάθλων», με τη «Marca» να κάνει λόγο για... «Σούπερ ρεζίλι».

Στην Αγγλία η «Daily Express» τονίζει ότι πρόκεται για νίκη της δύναμης του φίλαθλου και αναφέρει πως οι αντιδράσεις ήταν η κύρια αιτία της αποτυχίας της ESL.

European Super League katarreusi typos daily express

Στην ίδια χώρα, η εφημερίδα «Star» φιλοξενεί κεντρική φωτογραφία τον Πετρ Τσεχ να μιλάει με τους οπαδούς της Τσέλσι που είχαν αποκλείσει την αποστολή έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ. Υπογραμμίζει ότι πρόκεται για τεράστια νίκη των φιλάθλων απέναντι στους Big-6 της Αγγλίας...

European Super League katarreusi typos daily star

Η «Manchester Evening News» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο τον Εντ Γουντγουόρντ, ο οποίος αποχωρεί από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μιλάει για κατάρρευση του σχεδίου και νίκη των φιλάθλων.

European Super League katarreusi typos Manchester Evening News

Η «Daily Mirror» άλλαξε, μάλιστα, το όνομα της νέας διοργάνωσης, για να επισημάνει την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων που οδήγησε στην αποτυχία και «μιλάει» για νίκη του ποδοσφαίρου και των φιλάθλων.

European Super League katarreusi typos Daily Mirror

Στην Ιταλία η «Gazzetta dello Sport» μιλάει για Super... απόδραση, αναφερόμενη στις αγγλικές ομάδες που έφυγαν από την ESL.

European Super League katarreusi typos gazzetta dello sport

Από την πλευρά της η «Corriere dello Sport» κάνει λόγο για κατάρρευση του πλάνο για τη νέα διοργάνωση και την αποχώρηση των έξι αγγλικών ομάδων, αλλά και την δήλωση του Αντρέα Ανιέλι πως πρέπει το ποδόσφαιρο να αλλάξει.

European Super League katarreusi typos corriere sello sport

Η «Tuttosport» τονίζει ότι καταρρέουν τα σχέδια για την ESL με τους Άγγλους να αποχωρούν. «Η Μίλαν... πετάει "λευκή πετσέτα"». αναφέρει χαρακτηριστικά.

European Super League katarreusi typos tuttosport

Στην Ισπανία η «Marca» έχει ενδεικτικό τίτλο. «Super ρεζίλι», αναφέρει, λόγω της πίεσης των Άγγλων φιλάθλων, διαλύθηκε το πλάνο του Φλορεντίνο Πέρεθ. Σε δεύτερο πρωτοσέλιδό της υπογράμμισε ακόμα: «Super League για όλους».

European Super League katarreusi typos Marca

European Super League katarreusi typos Marca 1

Στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου η «AS» στέκεται και αυτή στην αντίδραση των Άγγλων που οδήγησε στην διάλυση της European Super League.

European Super League katarreusi typos As

Με τη λέξη «Brexit» έκανε... παιχνίδι η «Mundo Deportivo».

European Super League katarreusi typos el mundo deportivo