Αθλητισμός

Europa League: Δεν χάνουν και... «πάνε» Conference League οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ

eurokinissi eurokinissi
Απόψε οι καθοριστικές μάχες για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο Europa League για την ευρωπαϊκή τους συνέχεια στο Conference League. «Πάρτι» για την πρωτιά του ΠΑΟΚ στο Conference League στην Τούμπα και την πρόκριση στους «16».

Και οι τρεις ομάδες που αγωνίζονται στο Europa League, «περνάνε» στα μπαράζ του Conference League θα είναι... κερδισμένες είτε με νίκη, είτε με ισοπαλία, ενώ «χάνονται» σε περίπτωση ήττας.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μακάμπι Χάιφα και ο ΠΑΟΚ την Ελσίνκι στις 19:45, ενώ ο Ολυμπιακός την Μπάτσκα Τόπολα στις 22:00 σε «κεκλεισμένων των θυρών» αναμέτρηση. Τέλος, η ΑΕΚ αγωνίζεται την ίδια ώρα στο Άμστερνταμ με τον Άγιαξ.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να «σφραγίσει» την ευρωπαϊκή συνέχεια

Η 6η και τελευταία «στροφή» των ομίλων του Europa League, φέρνει τον Παναθηναϊκό μπροστά σε μία πολύ σημαντική «αποστολή» απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα, σ’ ένα ματς που έχει ως «έπαθλο» την 3η θέση στον 6ο όμιλο και το «εισιτήριο» για τα play off εισόδου στους «16» του Europa Conference League, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου 2024.

Στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης» (θα δώσουν το «παρών» στη Θύρα 6 και περίπου 500 Ισραηλινοί) ο Παναθηναϊκός ψάχνει τη δεύτερη νίκη του στον όμιλο (βολεύεται βαθμολογικά και με την ισοπαλία), για μια σειρά από πολύ σημαντικούς λόγους και για το «τώρα» και για το «μετά»:

Για τη βελτίωση της βαθμολογίας του στο UEFA Club Ranking, προκειμένου να αρχίσει να γεμίζει ξανά το βαθμολογικό «σακούλι» του μετά από μία «άγονη» εξαετία, για το πρεστίζ του και την επιβεβαίωση της αγωνιστικής «επιστροφής» του (και) στην Ευρώπη και βεβαίως για οικονομικούς λόγους, καθώς η πρόκριση θα του εξασφαλίσει έξοδα πάνω από 11 εκατ. ευρώ στην έως τώρα εφετινή, ευρωπαϊκή πορεία του με προοπτική για ακόμη υψηλότερα μπόνους, εφόσον συνεχίσει κι άλλο στο Conference League.

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει διαθέσιμο στον αγώνα με τους Ισραηλινούς (πέραν των μόνιμων απόντων Χόρντουρ Μάγκνουσον κι Έρικ Πάλμερ-Μπράουν) και τον Φίλιπ Τζούριτσιτς, ο οποίος ταλαιπωρείται από ένα οίδημα στη γάμπα κι έμεινε εκτός αποστολής.

Από εκεί και πέρα, τον πρώτο λόγο για την ενδεκάδα έχουν οι Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν (ή Βιλένα), Παλάσιος, Μπερνάρ, Αϊτόρ και Ιωαννίδης, ενώ την αποστολή του Παναθηναϊκού για το καθοριστικό παιχνίδι με τη Μακάμπι Χάιφα συμπληρώνουν οι Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σιδεράς, Ρουμπέν, Μαντσίνι, Σπόραρ, Μπιλάλ και Προδρομίτης.

Ο 37χρονος Βούλγαρος Γκεόργκι Καμπάκοφ, ορίστηκε από την UEFA για να διευθύνει τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Μαρτίν Μαργκαρίτοφ, Ντιγιάν Βαλκόφ, 4ος ο Ράντοσλβα Γκιτζένοφ και στο VAR οι Νταγκομίρ Ντραγκάνοφ, Ιβάιλο Στογιάνοφ.

Για το γόητρο και την αποθέωση ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Ελσίνκι

Έχοντας εξασφαλίσει πανηγυρικά την πρώτη θέση του 7ου ομίλου, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Europa Conference League την Ελσίνκι που έρχεται για... τουρισμό στην Τούμπα (Πέμπτη 14/12, 19:45).

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που θα βρίσκεται στην κλήρωση των «16» της διοργάνωσης, θα παραταχθεί ξεκούραστη καθώς, λόγω της αποχής των διαιτητών, δεν πραγματοποιήθηκαν τα ματς της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της SuperLeague. Τελευταία υποχρέωση για τους «ασπρόμαυρους» το νικηφόρο 1-0 επί του Βόλου στην Τούμπα, στο πρώτο ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες για τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μία εβδομάδα μετά, η αναμέτρηση με αντίπαλο την Ελσίνκι παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία για αποθέωση από τους φίλους της ομάδας, ειδικά από τη στιγμή που ακολουθεί το δίμηνο «λουκέτο», για επιπλέον οικονομικό όφελος, αλλά και για το γόητρο, μιας και οι «ασπρόμαυροι» έχουν συμπληρώσει 12 ευρωπαϊκά ματς αήττητοι και κυνηγούν το απόλυτο ρεκόρ ελληνικού συλλόγου - τα 14 της ΑΕΚ από τη σεζόν 2017-18 και το ξεκίνημα της επόμενης.

Γρίφο αποτελεί η ενδεκάδα που θα επιλέξει ο Λουτσέσκου που δεν έχει προβλήματα, ωστόσο ακολουθεί «βαρύ» πρόγραμμα εντός συνόρων.

Η Ελσίνκι, από την πλευρά της, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να... σπάσει τη χειμερινή διακοπή που έχει ξεκινήσει ήδη στη Φιλανδία, έχοντας κατακτήσει το 33ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η ομάδα του Τόνι Κορκεακούνας, έδωσε το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της στις 30/11 (το 2-2 με την Αμπερντίν) ενώ ακολούθησε ένα (νικηφόρο) φιλικό με τη Χάκεν (4-3) στις 7/12.

Με δύο βαθμούς, η Ελσίνκι θα προσπαθήσει να πάρει το θετικό αποτέλεσμα ώστε να ξεπεράσει την Αμπερντίν (που έχει 3 βαθμούς και την ίδια ώρα υποδέχεται την - αδιάφορη βαθμολογικά αλλά με πληγωμένο γόητρο - Άιντραχτ Φρανκφούρτης) ώστε να αποφύγει την τελευταία θέση του γκρουπ.

Διαιτητής θα είναι ο Γκιόργκι Κρουασβίλι (Γεωργία). Η πιθανή σύνθεση του ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια, Εκόνγκ, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Τσιγγάρας, Σβαμπ, Κωνσταντέλιας, Ντεσπόντοφ, Τάισον, Τόμας.

Για την πρόκριση σε άδειο γήπεδο στο ντεμπούτο Καρβαλιάλ ο Ολυμπιακός

Oι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν το βράδυ της Πέμπτης (14/12, 22:00) στο «Γ. Καραϊσκάκης» την σερβική Μπάτσκα Τόπολα, για την 6η αγωνιστική στον 1ο όμιλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το πάνω χέρι με 4 βαθμούς έναντι ενός, αλλά η απουσία του κοινού τους, καθώς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τα μέτρα για την οπαδική βία, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.

Οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οπότε το ντεμπούτο του Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο του Ολυμπιακού κρύβει παγίδες, τις οποίες ο έμπειρος Πορτογάλος θα πρέπει να προσέξει.

Η σερβική ομάδα χρειάζεται μόνο νίκη, άρα πρέπει να παίξει πιο επιθετικά σε σχέση με τον αντίπαλό της, που καλείται να έχει υπομονή στο παιχνίδι του και να ψάξει τους χώρους.

Η Μπάτσκα Τόπολα, ανερχόμενη δύναμη στο ποδόσφαιρο της βαλκανικής χώρας, έχουν έως τώρα μια ισοπαλία εντός έδρας με την πειραϊκή ομάδα (2-2), αφού στο παιχνίδι του πρώτου γύρου κατόρθωσε να επιστρέψει από το 0-2.

Αγωνιστικά, ο σχηματισμός που ο νέος τεχνικός της πειραϊκής ομάδας έχει δοκιμάσει τις περισσότερες φορές στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του είναι το 4-4-2. Αν τελικώς ο Πορτογάλος καταλήξει σε αυτή την επιλογή και δεν επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, την αρχική ενδεκάδα θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα οι Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ορτέγκα, Ρέτσος, Ντόη (Ιμπόρα), Καμαρά, Έσε, Ποντένσε, Φορτούνη, Μασούρα και Ελ Κααμπί, ενώ στην αποστολή αναμένεται να είναι και ο Γιόβετιτς.

Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Δανός Μόρτεν Κρογκ. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, που θα κρίνει και την πρώτη θέση, η Γουέστ Χαμ θα υποδεχθεί στο Λονδίνο την Φράιμπουργκ, με την οποία ισοβαθμεί στους 12 βαθμούς.

«Τελικός» για την ΑΕΚ στο Άμστερνταμ

Υπό άλλες συνθήκες η αποστολή της ΑΕΚ στο Άμστερνταμ θα συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, όμως οι συγκυρίες δημιουργούν σκηνικό αισιοδοξίας στις τάξεις της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Ο Άγιαξ βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση και δεν θυμίζει την ομάδα-φόβητρο των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η ΑΕΚ του Αλμέιδα αφήνει ελπίδες για κάτι καλό, ώστε να συνεχίσει την πορεία της στο Europa Conference League.

Η ελληνική ομάδα έχει σημαντικές απουσίες (Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, Αραούχο, Πινέδα, Πόνσε), αλλά και ο νεανικός Άγιαξ αναμένεται να χάσει τους έμπειρους και ηγέτες της ομάδας Μπέργκβαϊν και Μπέργκχαους.

Έτσι, ο Άγιαξ δεν αποκλείεται να παρατάξει ενδεκάδα αποτελούμενη με 10 παίκτες γεννηθέντες τον 21ο αιώνα και «γηηραιότερο» τον Σόσα (1998), με την ΑΕΚ να υπερισχύει στον τομέα της εμπειρίας, κάτι που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της.

Διαιτητής θα είναι ο Γκρεγκ Πόουσον (Αγγλία), ενώ η ΑΕΚ αναμένεται να παραταχτεί ως εξής: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Μάνταλος, Ελίασον, Άμραμπατ, Τσούμπερ.