Auto - Moto

Στην Ελλάδα το νέο Suzuki Swift - Πόσο κοστίζει;

Στην Ελλάδα το νέο Suzuki Swift - Πόσο κοστίζει;
Aπό το 2004 έως σήμερα, έχουν πουληθεί περισσότερα από 9.000.000 Suzuki Swift σε συνολικά 169 χώρες

Το νέο Suzuki Swift κλείνει ενδεικτικά το μάτι σε όσους ψάχνουν ένα μικρό αξιόπιστο μέσο μελετημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η Suzuki έχει παρελθόν αλλά και μέλλον στην κατασκευή συμπαγών λειτουργικών οχημάτων που «δεν πίνουν και δεν καπνίζουν».

Σημειώστε πως από το 2004 έως σήμερα, έχουν πουληθεί περισσότερα από 9.000.000 Swift σε συνολικά 169 χώρες. Δεν χρειάζεται λοιπόν πολύ μυαλό, προκειμένου να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό μοντέλο αποτελεί για την ίδια τη Suzuki.

Στην τέταρτη και τελευταία γενιά του η συγκυρία το ευνοεί για μια ακόμα πιο επιτυχημένη εμπορική πορεία, με δεδομένη την κατάργηση αρκετών supermini από κάποιους κατασκευαστές, που έχουν αποφασίσει να στραφούν προς την ηλεκτροκίνηση. O ανταγωνισμός είναι πλέον μικρότερος και το Swift φιλοδοξεί να καλύψει ένα μέρος από το κενό που δημιουργείται. Το νέο μοντέλο, που έχει μήκος 3,86 μ., διατηρεί εξωτερικά την γενική σχεδιαστική εικόνα που είναι ήδη γνωστή από τις προηγούμενες γενιές του, έχει όμως αρκετά διαφορετικά στοιχεία και βελτιωμένη αεροδυναμική. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού, όπου τον τόνο δίνει η μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, που προσφέρει στο αυτοκίνητο την απαραίτητη στις μέρες μας εικόνα σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ ακόμα πιο προσεγμένη είναι η ποιότητα κατασκευής και υλικών. Επίσης αναβαθμισμένη είναι και η λίστα του εξοπλισμού, με ακόμα περισσότερα συστήματα ασφαλείας και φυσικά σύγχρονες υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Ο χώρος αποσκευών έχει διατηρηθεί στα 265 λίτρα.

Suzuki Swift 2 7def8

Το made in Japan μικρό αυτοκίνητο της Suzuki, χρησιμοποιεί ένα νέο 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα ίδιου κυβισμού (1,2 λίτρων) και ισχύος (82 ίππων) με τον προηγούμενο, αλλά με σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του, που εξασφαλίζουν μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές CO2. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται τώρα σε χαμηλότερες στροφές (5.700 αντί για 6.000), η μέγιστη ροπή (αυξημένη κατά 0,4 kgm στα 11,31) αποδίδεται σε υψηλότερες μεν στροφές (4.500 αντί 2.800), αλλά με βελτίωση της καμπύλης της, που επιτρέπει καλύτερη ροπή χαμηλά. Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 12 V και βελτιωμένο χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ, υπάρχει και έκδοση με νέο αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT).

Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, υπάρχει όμως και τετρακίνητη έκδοση με συνεκτικό συμπλέκτη στο κέντρο, η οποία έχει και απόσταση από το έδαφος αυξημένη κατά 25 χιλιοστά. Σε ότι αφορά στις επιδόσεις, η εταιρεία αναφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 12,5'' για την έκδοση με χειροκίνητο κιβώτιο, 11,9'' για την έκδοση με CVT και 13,6'' για την τετρακίνητη (η οποία προσφέρεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο). Αρκετές βελτιώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην ανάρτηση προκειμένου η κύλιση να αναβαθμιστεί αισθητά.

Suzuki Swift 3 1d5f4

Στη σύντομη οδηγική επαφή που είχα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, διαπίστωσα πως η νέα γενιά πατά ελαφρά στην άσφαλτο, στρίβει με ασφάλεια, καίει λίγο καύσιμο και δεν σε κάνει να βαριέσαι πίσω από το τιμόνι. Παράλληλα θυμίζει κατασκευές από άλλες ρομαντικές εποχές της αυτοκίνησης όπου όλα έμοιαζαν απλούστερα.

Το νέο Swift εξακολουθεί να υιοθετεί cute χαρακτήρα, γεγονός που σε κάνει να το συμπαθείς εξαρχής. Πολλές φορές ακόμη και μη γνωρίζοντας καλά καλά το γιατί και το πως. Ίσως είναι το γεγονός πως είναι πάντα δίπλα σου διακριτικά σε κάθε δραστηριότητα. Και ας μην κρύβει τον αμιγώς αστικό χαρακτήρα του. Στα ακράδαντα πλεονεκτήματά του, συμπεριλάβετε και την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που κυμαίνεται γύρω και κάτω από τα 5 lt/100 km.

Το νέο Suzuki Swift προσφέρεται σε τιμές που ξεκινούν από 18.450 ευρώ (προσθιοκίνητη έκδοση, χειροκίνητο κιβώτιο) με ιδιαίτερα πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό.

# TAGS