Επιχειρήσεις

Αλλαγές στο ΓΕΜΗ προωθεί το υπουργείο Οικονομίας

Αλλαγές στο ΓΕΜΗ προωθεί το υπουργείο Οικονομίας
Αντιρρήσεις από τους υπαλλήλους των επιμελητηρίων για τις αλλαγές στη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που, όπως λένε, ετοιμάζει το υπ. Οικονομίας

Αλλαγές στη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, και ζητάει συνάντηση μαζί του για να του εκθέσει τις αντιρρήσεις της.

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή των υπαλλήλων, μ‬έσω των ρυθμίσεων, στο σχέδιο της υπό έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης‭ ‬με‭ ‬θέμα‭ ‬«Κ‭αθορισμός διαδικασιών, προϋποθέσεις, τεχνικών λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιρειών‬» επιχειρείται μεταξύ άλλων:- Να μεταφερθούν στη Διεύθυνση Εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. αρμοδιότητες και εξουσίες που την μετατρέπουν σε αποκλειστικό και κυρίαρχο όργανο για τη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. «Κάτι σαν υπερυπουργό» όπως σημειώνεται σχετικά.- Να μετατραπεί η ανωτέρω διεύθυνση σε απόλυτο κριτή των πάντων, να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, χρηματικά πρόστιμα, πειθαρχικές ποινέ‭ς‬.

- Να αποδυναμωθεί ακόμη περαιτέρω ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου, αναθέτοντας τις εναπομείνασες αρμοδιότητες στην ανωτέρω διεύθυνση.

Η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ήδη‭ ‬είχε‭ ‬θέσει ‬τις‭ ‬ ‭ ‬αντιρρήσεις ‬της ‬σε αρκετές‭ ‬ρυθμίσεις‭ ‬του ‬Ν. 4441/2016, που όμως δεν έγιναν αποδεκτές και επαναλαμβάνονται στο πλαίσιο της προτεινομένης ΚΥΑ‭ και ιδιαίτερα αναφέρεται στο Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης της Εταιρείας,‬ δηλαδή όταν ο ενδιαφερόμενος για να συστήσει εταιρεία, επιλέξει την e-ΥΜΣ -το οποίο ορίζεται‭‭ ‬στο‭ ‬30%‭ ‬του‭ ‬προβλεπόμενου‭- ‬αποδίδεται‭ ‬απευθείας‭ ‬στον‭ ‬κρατικό προϋπολογισμό.

Με την εισαγωγή αυτής της διάταξης, όπως αναφέρεται, ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή μέρους των εσόδων του Γ.Ε.ΜΗ. στον κρατικό προϋπολογισμό και αγνοείται ο ρόλος των επιμελητηρίων στη διαδικασία e-ΥΜΣ.

‭Αντίστοιχα, όπως αναφέρεται, η συσταθείσα εταιρεία εγγράφεται στο καθ' ύλην και κατά τόπο‬ αρμόδιο επιμελητήριο, χωρίς να απαιτείται πια η καταβολή της επιμελητηριακής συνδρομής.

‭Ακόμη, οι υπάλληλοι αναφέρουν ότι ο χρόνος ορισμού των δύο εργάσιμων ημερών για τη σύσταση‬ μιας‭ ‬ ‭εταιρίας‭‭ ‬είναι‭ ‬αποδεκτός ‬ως ‭στόχος,‭ ‬πρέπει‭ ‬‬όμως‭ ‬να‬ ‭αντιμετωπιστεί‭ ‬με προσοχή, αν συνδεθεί με πειθαρχικές ποινές.

Συμπερασματικά, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η διεκπεραίωση σημαντικών δημόσιων λειτουργιών από τα επιμελητήρια, με τη χρήση αποκλειστικά επιμελητηριακών ανθρώπινων και υλικών πόρων,‭‭ ‬όχι ‬μόνο‭ ‬δεν‭ ‬συνοδεύεται‭ ‬από‭‭ ‬την‭ ‬αντίστοιχη‭ ‬αναγνώριση‭ ‬αλλά αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με εχθρικότητα. Ειδικά‭ ‬οι‭ ‬επιμελητηριακοί‭ ‬ ‬υπάλληλοι,‭ ‬αν‭ και‭‭ ‬ολιγάριθμοι,‭ ‬επιφορτίζονται συνεχώς με νέα καθήκοντα, συνοδευόμενα μάλιστα» με καινοφανείς απειλές.