Επιχειρήσεις

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Εξετάζει πρόστιμα σε ΕΛΤΑ για ΔΕΗ

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Εξετάζει πρόστιμα σε ΕΛΤΑ για ΔΕΗ
Μετά τη χθεσινή επιστολή της προς την ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής, αναμένεται να επιβάλει σήμερα στη ΔΕΗ να επιλύσει άμεσα το θέμα που έχει προκύψει με την παρακράτηση από τα ΕΛΤΑ πληρωμών που έκαναν καταναλωτές προς τη ΔΕΗ.

Η στάση που τηρεί η ΡΑΕ απέναντι στο θέμα είναι ότι πρόκειται για συστηματικό φαινόμενο, και όχι για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, σύμφωνα με την πληθώρα καταγγελιών που έχουν γίνει από καταναλωτές.

Η ΔΕΗ με τη σειρά της σκοπεύει να ζητήσει τον πλήρη κατάλογο των καταναλωτών που έχουν θιγει από την πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ να παρακρατήσει τα χρήματα των πληρωμών μέσω του δικτύου της και να διασφαλίσει την έκπτωση των 15% που προσφέρει η ΔΕΗ σε όσους πληρώνουν με συνέπεια τους λογαριασμούς τους.

Ακόμη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα απαιτήσει από τη ΔΕΗ να ενημερώσει τους πελάτες με ανακοινώσεις και φυλλάδια που θα συνοδεύουν τα επόμενα έντυπα λογαριασμών ρεύματος.Ως επόμενο βήμα, θα καλέσει σε ακρόαση τη διοίκηση της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ για την επιβολή προστίμων. Όσον αφορά δε τα ΕΛΤΑ, πηγές αναφέρουν ότι η ΡΑΕ σχεδιάζει να διερευνήσει την πιθανότητα η παρακράτηση των χρημάτων να έχει γίνει εσκεμμένα, προκαλώντας έτσι αναταραχές στην αγορά της λιανικής.

Η επιστολή της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Η Αρχή επισημαίνει στην επιστολή της ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από καταναλωτές, σύμφωνα με τους οποίους ενώ έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους μέσω εταιρειών/φορέων που έχουν εισπρακτικό ρόλο

Ακόμη, ζητά αναλυτική ενημέρωση για τα κρούσματα καθυστέρησης στην απόδοση των χρημάτων που καταβάλλουν οι καταναλωτές για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απώλεια των εκπτώσεων συνέπειας ή ακόμη και με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Η Αρχή επισημαίνει ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από καταναλωτές, σύμφωνα με τους οποίους ενώ έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους μέσω εταιρειών/φορέων που έχουν εισπρακτικό ρόλο (όπως τα ΕΛΤΑ), ωστόσο χάνουν την έκπτωση συνέπειας επειδή καθυστερεί η μεταφορά των ποσών στους προμηθευτές.

Η ΡΑΕ ζητά ενημέρωση για το πλήθος και το οικονομικό ύψος των καθυστερήσεων, τις επιπτώσεις που αυτές έχουν επιφέρει στους καταναλωτές (απώλεια εκπτώσεων συνέπειας ή και διακοπή της παροχής), καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν οι προμηθευτές την απόδοση των λογαριασμών από τους φορείς που εισπράττουν τις οφειλές

με πληροφορίες από: Καθημερινή