Επιχειρήσεις

Η κορυφαία νομική διοργάνωση GC Summit στην Αθήνα

Η κορυφαία νομική διοργάνωση GC Summit στην Αθήνα
Η συζήτηση για τις καινοτόμες προσεγγίσεις και την τεχνητή νοημοσύνη, στη διαχείριση της γνώσης στη νομική πρακτική.

Η Αθήνα φιλοξένησε, πριν λίγες εβδομάδες, το GC Summit 2024, μια κορυφαία διοργάνωση στον νομικό τομέα που δημιούργησε το Legal 500, ο πλέον έγκριτος, εγνωσμένου κύρους οργανισμός αξιολόγησης και κατάταξης νομικών εταιρειών και δικηγόρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διοργάνωση, που είχε ως στόχο να αναδείξει την παγκόσμια επιρροή της Ελλάδας στον νομικό τομέα και να παρέχει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των νομικών και επιχειρηματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εσωτερικοί νομικοί σύμβουλοι και οι ανώτεροι νομικοί σε εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων νομικών, καθώς και εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι οποίοι, στο πλαίσιο έξι διαφορετικών θεματικών, συζήτησαν την εξέλιξη των νομικών υπηρεσιών.

GC500__2_91f3c.jpeg

Βασική θεματική της διοργάνωσης αποτέλεσε η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις καινοτομίες στη διαχείριση της γνώσης στη σύγχρονη νομική πρακτική, με τους συμμετέχοντες να αναδεικνύουν τη σημασία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, τη μεταφορά γνώσης εντός των νομικών υπηρεσιών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικηγορικές εταιρείες.

Ο κ. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, Managing Partner της AKL Law Firm, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης ως έναν κρίσιμο παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των νομικών υπηρεσιών. Επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δικηγορικές εταιρείες, όπως ο αυξανόμενος όγκος της γνώσης και η αποχώρηση στελεχών και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης γνώσης. Αυτό το σύστημα πρέπει να είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εταιρείας, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική γνώση με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που προάγει τη φιλομάθεια και την αξιοκρατία.

GC500__3_7bbc3.jpeg

Ο κ. Σωτήρης Φωτέας, Partner της AKL Law Firm, ανέλυσε τις διαφορετικές κατευθύνσεις γνώσης στα νομικά θέματα και τη σημασία της συνδυαστικής χρήσης διαδικασιών bottom-up και top-down για την αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης. Αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην απονομή του δικαίου και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης από τη νομική επιστήμη. Η χρήση αλγοριθμικών μοντέλων αναμένεται να συστηματοποιήσει την κατηγοριοποίηση των νομικών υποθέσεων και να συμβάλει στη διάπλαση μιας νέας έννοιας διακριτικής ευχέρειας.

GC500__4_f162f.jpeg

Για τη σημασία της διάχυσης γνώσης και πληροφορίας εντός των νομικών υπηρεσιών μεγάλων οργανισμών, μίλησε η κα. Θάλεια Εμίρη, Chief Legal Counsel της Alpha Bank, αναφέροντας ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι αναγκαία εργαλεία για την ανάλυση και σύνθεση δεδομένων. Η αποτελεσματική παροχή νομικών υπηρεσιών απαιτεί την ανάληψη ευθύνης από τους δικηγόρους και τη συνεργασία με άλλα στελέχη της εταιρείας. Οι εσωτερικοί δικηγόροι πρέπει να γνωρίζουν την κουλτούρα της εταιρείας και να παρέχουν ποιοτική και έγκυρη νομική υποστήριξη για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ο κ. Σεραφείμ Βολιώτης, Founder της «Sapientia et Veritas», ανέδειξε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ θεωρίας και πράξης στη νομική πρακτική, τονίζοντας ότι η θεωρία πρέπει να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα και η πράξη να βασίζεται σε θεωρητικό υπόβαθρο. Αναφέρθηκε στην αξία της πληροφορίας και των μοντέλων διαχείρισης γνώσης, υπογραμμίζοντας ότι η ουσία του δικαίου και η στρατηγική σκέψη αποτελούν κεντρικά στοιχεία στη νομική πρακτική. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη για την ουσιαστική μοντελοποίηση των νομικών πλαισίων.

GC500__5_29621.jpeg

Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Partner στη Big Pi Ventures, πρόεδρος και συνιδρυτής της Upstream και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ , επεσήμανε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις νομικές υπηρεσίες δεν αποτελεί μόνο μια τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά μια πολιτισμική αλλαγή που απαιτεί, από τους νομικούς, να υιοθετήσουν νέες δεξιότητες και να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το αντικείμενο εργασίας τους. Οι δικηγορικές εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εναρμονισμό των τεχνολογιών AI με τις αξίες και τους νόμους κάθε χώρας, προσφέροντας, έτσι, επαγγελματική ακεραιότητα και εμπιστοσύνη στη νομική πρακτική.

GC500__6_cff62.jpeg

Το GC Summit στην Αθήνα αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σχετικά με τη διαχείριση γνώσης στη νομική πρακτική. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, την αναγκαιότητα της συνδυαστικής χρήσης διαδικασιών και τη σημασία της εταιρικής κουλτούρας στη διαχείριση της γνώσης.

# TAGS