Επιχειρήσεις

MODERATOR: Η ΕΕ επαναστατεί στην ενέργεια με τεχνολογία ψύξης του μέλλοντος

MODERATOR: Η ΕΕ επαναστατεί στην ενέργεια με τεχνολογία ψύξης του μέλλοντος
Τα κέντρα δεδομένων είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία του ψηφιακού μας κόσμου, όμως η παραδοσιακή ψύξη με αέρα οδηγεί σε σπατάλη θερμότητας και ενέργειας.

Σε μια εποχή που τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν 1- 2% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο «MODERATOR», χρηματοδοτούμενο από το «Horizon Europe» της ΕΕ, φέρνει την επανάσταση στη διαχείριση της ενέργειας με καινοτόμες τεχνολογίες που υπόσχονται σημαντική βελτίωση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ανατρέποντας Τα Δεδομένα της Ενεργειακής Απόδοσης

Τα κέντρα δεδομένων είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία του ψηφιακού μας κόσμου, όμως η παραδοσιακή ψύξη με αέρα οδηγεί σε σπατάλη θερμότητας και ενέργειας. Το MODERATOR αναλαμβάνει να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω μιας επαναστατικής τεχνολογίας: της ψύξης με εμβάπτιση. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ψύξη, όπου τα εξαρτήματα ψύχονται με αέρα, η νέα μέθοδος βυθίζει τα εξαρτήματα σε ένα ειδικό υγρό, επιτυγχάνοντας εξαιρετική αποδοτικότητα με δείκτες Power Usage Effectiveness (PUE) κάτω από 1,1, σε σύγκριση με το 1,6 των παραδοσιακών συστημάτων.

Επαναστατική Τεχνολογία για Αποτελεσματική Αξιοποίηση Θερμότητας

Το MODERATOR δεν περιορίζεται μόνο στην ψύξη. Ενσωματώνει επίσης ένα πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης θερμότητας που χρησιμοποιεί Υλικά Αλλαγής Φάσης (PCMs). Αυτά τα υλικά συλλέγουν και αποθηκεύουν θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας για έως και έξι μήνες, καλύπτοντας το κενό μεταξύ της παραγωγής και της ζήτησης θερμότητας. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση της ενεργειακής σπατάλης και η δυνατότητα αξιοποίησης της αποθηκευμένης θερμότητας για θέρμανση χώρων ή ακόμα και για παραγωγή ηλεκτρισμού.

media_3_51ff5.jpg

Προσαρμοστικότητα και Βιωσιμότητα

Ο τεχνολογικός σχεδιασμός του MODERATOR επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή του σε διάφορα μεγέθη και τοποθεσίες κέντρων δεδομένων. Το σύστημα προσφέρει εύκολη εγκατάσταση, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, και ενσωματώνει ανακυκλωμένα υλικά, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο MODERATOR στοχεύει να θέσει νέα πρότυπα στη διαχείριση ενέργειας των κέντρων δεδομένων, με προοπτικές μετασχηματισμού του τρόπου που αξιοποιούμε και ανακτούμε ενέργεια. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη λεπτομερή αξιολόγηση των τεχνολογιών και τη διερεύνηση νέων εφαρμογών.

Σχετικά με το MODERATOR

Το MODERATOR χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμφωνία επιχορήγησης αριθ. 101136156) και συγκεντρώνει 11 εταίρους από 6 χώρες, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και την καινοτομία σε έναν σημαντικό τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:www.moderatorproject.eu.

# TAGS