Επιχειρήσεις

Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών Φωτογραφία: intime
Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τράπεζα.

Η μετοχή της αρχίζει να διαπραγματεύεται παράλληλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ η τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, ύψους έως και 25 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί τον Αύγουστο, όταν η ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου πρότεινε τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 13 Σεπτεμβρίου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Πανίκο Νικολάου, να εκφράζει την πεποίθηση ότι η μετακίνηση αυτή θα προσφέρει μεγαλύτερη προβολή στην τράπεζα και πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχετικών επενδυτών. Ο κ. Νικολάου σημείωσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση στο ΧΑ θα διευκολύνει τη σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες και αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της μετοχής.

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει ενδιαφέρον, με το private equity CarVal να ελέγχει το 9,07% του μετοχικού κεφαλαίου, το fund Caius Capital να κατέχει το 5,58%, και τη Lamessa Investment Ltd, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Victor Vekselberg, να κατέχει το 9,30%. Ανάμεσα στους μετόχους περιλαμβάνονται επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με ποσοστό 5,04%, καθώς και άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης, η οποία ξεκίνησε το 2013, όταν η τράπεζα διασώθηκε από τη χρεοκοπία με τη διαδικασία κουρέματος καταθέσεων. Το 2017, οι μετοχές της είχαν μεταφερθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης που οδήγησε στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η οποία σήμερα υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.