Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 20,1% των καθαρών κερδών στο πρώτο εξάμηνο 2024 - Στα 65,7 εκατ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 20,1% των καθαρών κερδών στο πρώτο εξάμηνο 2024 - Στα 65,7 εκατ. ευρώ
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ισχυρή απόδοση στους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην κερδοφορία της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσαν αύξηση 20,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τα 65,7 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 54,9 εκατ. ευρώ προέρχονται από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ισχυρή απόδοση στους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην κερδοφορία της εταιρείας.

Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (adj. EBITDA) αυξήθηκε κατά 7,5%, ανερχόμενη στα 269,1 εκατ. ευρώ, με τα 172,2 εκατ. ευρώ να προέρχονται από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε σημαντικά, διαμορφώνοντας ποσοστό 17,8%, έναντι 15,6% την ίδια περίοδο του 2023. Η αύξηση αυτή αντανακλά την καλύτερη απόδοση των πωλήσεων στους τομείς κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, παρά τη μείωση των εσόδων από τον τομέα θερμικής ενέργειας, λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 1.515,2 εκατ. ευρώ (1.362,8 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα 1.604,3 εκατ. ευρώ το ίδιο εξάμηνο του 2023. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη συνεισφορά του τομέα θερμικής ενέργειας, ο οποίος επηρεάστηκε από την υποχώρηση των τιμών ενέργειας, παρά την αύξηση των πωλήσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ.

Σημαντική εξέλιξη για τον Όμιλο ήταν η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου 2024 με την εταιρεία ABU DHABI FUTURE ENERGY PJSC – MASDAR, για την πώληση του 36,59% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 880 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του μερίσματος, αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε 2,4 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) υπολογίζεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που δεν σχετίζονται με τις ΑΠΕ (Non-core assets), όπως η διαχείριση απορριμμάτων στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συναλλαγής αναμένεται να προχωρήσουν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει το κλείσιμο της συναλλαγής μέσα σε 4-6 μήνες από την ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Όμιλος προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης για την Αττική Οδό αναμένεται σύντομα, ενώ η παραχώρηση αυτή θα αποφέρει στον Όμιλο σταθερά και προβλέψιμα έσοδα για μακροχρόνιο διάστημα. Επίσης, προχωράει η ωρίμανση νέων έργων, όπως η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, και το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο έχει ξεπεράσει το 36% στην κατασκευή του. Συνεχίζονται, επίσης, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε επίσης προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, που αποτελεί το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη. Οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά στις επόμενες περιόδους, ο Όμιλος αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών του μεγεθών, λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η παραχώρηση της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού, καθώς και η λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Παράλληλα, αναμένεται να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της συμβατικής ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του ποσοστού της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου θα αυξηθούν κατά 864 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική του δύναμη, ενώ παράλληλα θα μειωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου τα σχετικά δάνεια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ο Όμιλος συνεχίζει να προετοιμάζεται για νέους διαγωνισμούς, με σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα 18-24 μήνες θα δημοπρατηθούν νέα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ ύψους 8-10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.