Ελλάδα

Praksis: Πρόβλημα με τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων

Praksis: Πρόβλημα με τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων Praksis: Πρόβλημα με τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων
Σοβαρό πρόβλημα αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των προσφύγων, αναδεικνύει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Praksis, αφού πληθαίνουν οι περιπτώσεις ατόμων που εγκαταλείπουν καταυλισμούς, με την αιτιολογία των κακών συνθηκών διαβίωσης.

Η ΜΚΟ τονίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έξω από τα γραφεία του προγράμματος EMERGENCY RESPONSE AND RELOCATION SCHEME βρέθηκαν 34 άτομα μεταξύ των οποίων μητέρες και παιδιά, με αίτημα να στεγαστούν αποκλειστικά και μόνο σε διαμερίσματα της PRAKSIS, έχοντας εγκαταλείψει καταυλισμούς, στους οποίους μέχρι προσφάτως διέμεναν. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι βρέθηκε για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, χώρος φιλοξενίας σε καταυλισμό εντός της Αττικής, αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν να τον αποδεχτούν με αιτιολογία τις κακές συνθήκες διαβίωσης στους συγκεκριμένους χώρους. Το αίτημά τους ήταν σαφές από την αρχή: επιθυμούν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Η Praksis προέβη στην άμεση ενημέρωση τόσο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και των υπόλοιπων φορεων, Υπουργείων, Γενικών Γραμματειών, Υπηρεσίας Ασύλου για να διερευνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κατά πόσο ο συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε άλλες διαθέσιμες δομές (δήμων, λοιπών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων).

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή, έξω από τα γραφεία του προγράμματος, έχουν προσέλθει επιπλέον 40 άτομα περίπου. Η PRAKSIS δηλώνει ότι έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στέγασης και δεν μπορεί να αναλάβει άλλη αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα. Προσθέτει δε ότι είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο και έχει εγκαίρως ενημερωθεί, αλλά και των αρμόδιων κρατικών φορέων, η εξεύρεση λύσεων.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα  πορεία προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η Praksis τονίζει ότι είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση και τις κρατικές δομές. Δρα επικουρικά για την αντιμετώπιση της κρίσης υποδοχής προσφέροντας υπηρεσίες σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες που δεν τις αντιστοιχούν.