Ελλάδα

Διαπραγμάτευση: «Ώρα μηδέν» για τα προνοιακά επιδόματα

Διαπραγμάτευση: «Ώρα μηδέν» για τα προνοιακά επιδόματα
του Βασίλη Αγγελόπουλου Τα προνοιακά επιδόματα και ο κίνδυνος περικοπής ή και κατάργησής τους, στο… βωμό της εξεύρεσης 760 εκατ. ευρώ για να στηριχθεί η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τίθενται σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιήσει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο περικοπής οικογενειακών ή αναπηρικών επιδομάτων και επιμένει ότι το παραπάνω ποσό μπορεί να εξευρεθεί με ορθολογικότερη χρήση των δημόσιων οικονομικών. Οι θεσμοί από την πλευρά τους, σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν «βάλει στο στόχαστρο» περίπου 30 επιδόματα που σχετίζονται κυρίως με το σκέλος των φοροαπαλλαγών.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και ζήτημα περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου για να καλυφθεί το παραπάνω ποσό, στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της στη συγκεκριμένη πρόταση θεωρώντας ότι δεν μπορεί να ανοίξει ξανά φορολογικό θέμα, που έκλεισε στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Επίσης, θεωρείται αδιανόητο, ένα μέτρο στήριξης πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας όπως είναι το ΚΕΑ, να στηριχθεί από τη φορολόγηση των χαμηλόμισθων.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί τα επόμενα 24άωρα. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να μείνουν εκτός ΕΤΕΑΕΠ, τα Ταμεία που επιθυμούν να μετατραπούν σε Επαγγελματικά (πχ ξενοδοχοϋπάλληλοι, νομικοί). Επίσης, θα συζητηθεί πώς θα γίνει η ελάφρυνση χρεών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενων, συνδυαστικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Η κορύφωση της διαπραγμάτευσης αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχει προγραμματίσει δύο ξεχωριστές συναντήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα των αλλαγών στα εργασιακά.