Ελλάδα

Έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ

Έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ
Στην έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων «μπαίνουν» οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με βασικά αιτήματα να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του και να προχωρήσουν ερευνητικά έργα τα οποία του έχουν ανατεθεί.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να αποδεσμευτούν λογαριασμοί του Ινστιτούτου που έχουν δεσμευτεί για οφειλές προς πρώην εργαζομένους του και να ρυθμιστούν τα οφειλόμενα προς τους ίδιους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παρουσία και του προέδρου, του γραμματέα και μελών της διοίκησης του ΕΚΘ, ανέφεραν πως «παρά τις επανειλημμένες προτάσεις τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» δεν επιτεύχθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός για οφειλόμενες αποζημιώσεις προς αποχωρήσαντες συναδέλφους τους.

Συνέπεια αυτού, όπως ανέφεραν, είναι οι συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ με δικαστική απόφαση να δεσμεύσουν λογαριασμούς του Ινστιτούτου, μεταξύ αυτών και μισθοδοσίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για δεύτερο μήνα. Επίσης, το Ινστιτούτο παραμένει «ακέφαλο» εδώ και έξι εβδομάδες, καθώς δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση.

Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης υπογράμμισε πως «αυτό που προκαλεί περισσότερο και από ότι είμαστε απλήρωτοι, είναι ότι το ΙΓΜΕ εκτελούσε ενάμιση εκατομμύριο έργα για κυρίως δήμους και περιφέρειες - στην περιοχή σας εδώ στο Σιδηρόκαστρο κάναμε τέσσερεις γεωθερμικές γεωτρήσεις για τηλεθέρμανση και θερμοκήπια- τα οποία έργα τώρα είναι στον αέρα».

«Επίσης, είναι "παγωμένα" προγραμματισμένα έργα του ΕΣΠΑ, ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων», συμπλήρωσε ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΙΓΜΕ, Γιάννης Μαυρογιάννης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ινστιτούτου τόνισαν ότι προγραμματίζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και προσανατολίζονται σε συγκέντρωση, μέσα στην εβδομάδα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Εκτός των άλλων, ζητούν να ενισχυθεί το ΙΓΜΕ με στελεχιακό δυναμικό, υπενθυμίζοντας ότι από την απερχόμενη διοίκηση είχαν ζητηθεί 130 άτομα, ως «ένας ελάχιστος αριθμός» νέων προσλήψεων, προκειμένου το Ινστιτούτο να εξακολουθήσει να υπηρετεί τον ρόλο του.