Ελλάδα

Ξεκινάει η στοχοθεσία των δημοσίων φορέων για το 2018

Ξεκινάει η στοχοθεσία των δημοσίων φορέων για το 2018
Τους στόχους όλων των φορέων του δημοσίου για την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης για το 2018 ζητά να καταρτίσουν με εγκύκλιο της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει στην εγκύκλιο της την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα ως δύο από τους βασικούς άξονες λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, των οποίων η παρακολούθηση και διαρκής βελτίωση πραγματοποιείται με την εφαρμογή του Συστήματος «Διοίκηση μέσω Στόχων» στις οργανώσεις του δημοσίου.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση προώθηση των διαδικασιών στοχοθεσίας για το έτος 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω κείμενη νομοθεσία, οι υπηρεσίες θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προς υλοποίηση της ετήσιας στοχοθεσίας. Αρμόδιες Διευθύνσεις/Τμήματα για την προώθηση των σχετικών διαδικασιών είναι οι οργανικές μονάδες στις οποίες έχουν ανατεθεί οι σχετικές αρμοδιότητες, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό έκαστου φορέα, άλλως οι Δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τους στρατηγικούς στόχους της υπηρεσίας εκδίδεται από τον αρμόδιο Υπουργό ή το μονομελές όργανο διοίκησης εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ενώ η απόφαση για τους στόχους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων εκδίδεται από τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων για τον τομέα αρμοδιότητάς τους έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις στοχοθεσίας δημοσιεύονται στο «Διαύγεια» και καθορίζουν το βαθμό προτεραιότητας για κάθε στόχο, τους δείκτες μέτρησης των αποτελεσμάτων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενώ ρυθμίζουν και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εμπειρία από την εφαρμογή Στοχοθεσίας προηγούμενων ετών σε ορισμένες Υπηρεσίες, κατέδειξε την τάση να περιορίζεται η αναζήτηση των στόχων στο επίπεδο των συνήθων δραστηριοτήτων και διαδικασιών. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίδεται, ανάλογα με την αποστολή της κάθε Υπηρεσίας, σε δράσεις – και ως εκ τούτου σε στόχους - που συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας της Υπηρεσίας καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα γίνεται γνωστό ότι στη στοχοθεσία της κάθε Υπηρεσίας πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, πολιτικές και δράσεις για την απλούστευση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της κακοδιοίκησης.

Ενδεικτικά αναφέρετε ως προκριτέες τις ακόλουθες δράσεις-στόχους: - άρση επικαλύψεων, - περιορισμός των συναρμοδιοτήτων, - απλούστευση διαδικασιών, - ανάπτυξη πολιτικών για τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη, - εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, - εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-gov), κ.ά. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για τον καθορισμό της στοχοθεσίας για το 2018 πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Στρατηγικοί και Επιχειρησιακοί Στόχοι των φορέων, οι οποίοι ήδη περιγράφονται στις οικείες οργανικές τους διατάξεις, σε όποιες υπηρεσίες υφίσταται σχετική πρόβλεψη, εξειδικευμένοι με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει ο κάθε φορέας.  Για την αποτελεσματική υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να ενημερώσουν έγκαιρα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν σχετικά με τις διαδικασίες του καθορισμού της ετήσιας στοχοθεσίας τους, κοινοποιώντας τους την παρούσα εγκύκλιο.