Ελλάδα

Σαρωνικός - Οικολογική καταστροφή από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή

Σαρωνικός - Οικολογική καταστροφή από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή
Μέχρι τις ακτές της Φρεαττύδας και της Πειραϊκής, όπου η δυσοσμία ήταν έντονη, έφτασε η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, ο κ. Μώραλης επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Όπως ενημέρωσεο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος τον Δήμαρχο Πειραιά, η κατάσταση θα μπορέσει να εκτιμηθεί σήμερα το πρωί οπότε και θα είναι σε θέση να ενημερώσει για τον τρόπο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Για μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου Παπαθανασίου, ενώ κατήγγειλε καθυστέρηση στην ενημέρωση του δήμου από τους υπεύθυνους για το συμβάν.

Προανήγγειλε παράλληλα, τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη νομική υπηρεσία του δήμου προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Ζήτησε επίσης να δοθούν αποζημιώσεις και σε ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν υποστεί ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα.

Αναφερόμενη στις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο, η κ. Παπαθανασίου άφησε αιχμές ως προς τον παλαιότητα του. Τέλος, επισήμανε ότι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και ο τουρισμός στο νησί αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους και καταστήματα έχουν κλείσει κυρίως εστιατόρια στην παραλιακή ζώνη.