Ελλάδα

Που θα ιδρυθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα

Που θα ιδρυθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα
Στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη ενεργειακή κοινότητα - Ο δήμος Αλεξανδρούπολης στην προσπάθεια προώθησης των λύσεων καθαρής ενέργειας και γενικότερα της αειφορίας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την ΓΓ ενέργειας.

Στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Η απόφαση ελήφθη κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων και οι σχετικές ενέργειες θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας, ο δήμος Αλεξανδρούπολής στην προσπάθεια προώθησης των λύσεων καθαρής ενέργειας και γενικότερα της αειφορίας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την ΓΓ ενέργειας.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει και έχει θέσει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε, έχει ειδικές προβλέψεις και δίνει δικαίωμα στους ΟΤΑ να συμμετέχουν σε συνεργασία με ομάδες πολιτών ή και αυτόνομα σε συνεργασία με άλλους ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Θεωρώ ότι η όλη μας προσπάθεια για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής θα ενισχυθεί αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και έγκαιρα αρχίσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση ενεργειακού συνεταιρισμού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα».

Η έναρξη της συνεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ και η δυνατότητα της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) για τις ηλεκτρικές καταναλώσεις είναι μέσα στις πρώτες στοχεύσεις, σημείωσε ο κ. Φαλέκας.

«Παρά το γεγονός, είπε, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και επειδή θεωρώ ότι η ίδρυση του συνεταιρισμών είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης των συνεργαζόμενων μερών, εισηγούμαι να λάβουμε απόφαση στα Δημοτικά συμβούλια των δήμων μας για την σύμπραξη και την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας.

Τα Δημοτικά μας συμβούλια είναι το ανώτατο όργανο λήψεις απόφασης και η συναίνεση για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας είναι η αρχή για την μέγιστη ενεργειακή αξιοποίηση, και ένα ακόμη πρόσθετο εργαλείο Αναπτυξιακό για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για τους φορείς που εκπροσωπούμε».