Ελλάδα

Τροπολογία «σήμα» για έναρξη του Μητρώου Πολιτών

Τροπολογία «σήμα» για έναρξη του Μητρώου Πολιτών
Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή δίνει το έναυσμα για την έναρξη της λειτουργίας για το Μητρώο Πολιτών

Με την τροπολογία, εισάγονταν συμπληρωματικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών με την ονομασία «Μητρώο Πολιτών».

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών καθορίζεται με υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 116 του ν. 4483/2017 και όχι με πράξη της Επιτροπής, που λειτουργεί στο ανωτέρω Υπουργείο και παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία του Μητρώου.

Κατά το χρονικό διάστημα μετάπτωσης των δεδομένων στο Μητρώο Πολιτών, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αναφορικά με την υποχρεωτική εισαγωγή στοιχείων από τον Ληξίαρχο στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4144/2013) και οι ληξιαρχικές πράξεις χορηγούνται χειρόγραφα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Μετά την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των δεδομένων και την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών, οι εν λόγω χειρόγραφες ληξιαρχικές πράξεις εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο προαναφερόμενο ηλεκτρονικό σύστημα.

Με την προτεινόμενη τροπολογία διευκρινίζονται επιμέρους ζητήματα έναρξης της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» και διασαφηνίζεται ο τρόπος έκδοσης των ληξιαρχικών πράξεων κατά το χρονικό διάστημα μετάπτωσης των σχετικών δεδομένων στο ως άνω σύστημα. Ειδικότερα:

Με την πρώτη παράγραφο δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εσωτερικών να ορίσει και την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του συστήματος μαζί με τις λοιπές διαδικασίες και τους όρους εύρυθμης λειτουργίας.

Το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο συγκροτείται από το σύνολο των στοιχείων:

ι) του Εθνικού Δημοτολογίου,

ii) που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών και αλλοδαπών, στους οποίους συμβαίνουν ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα και

iii) ληξιαρχικών πράξεων που εισάγονται και τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Ληξιαρχείου του ίδιου Υπουργείου.

Η λειτουργία του Μητρώου Πολιτών αποβλέπει τόσο στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όσο και στην προώθηση του οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισµού της Ελληνικής δηµόσιας διοίκησης και θα συµβάλλει σηµαντικά στη εκκαθάριση και επικαιροποίηση άλλων κρίσιµων εξειδικευµένων µητρώων που τηρούνται από φορείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Διαπιστευµένοι φορείς της Δηµόσιας Διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν αυτοµατοποιηµένα από το Μητρώο Πολιτών στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων και στοιχεία αστικής και δηµοτικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών καθώς και των αλλοδαπών για τους οποίους υφίστανται ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα.

Αποτέλεσµα της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών θα είναι η γρήγορη και αποτελεσµατική εξυπηρέτηση του πολίτη κατά τις συναλλαγές του τόσο µε τους Δήµους της Χώρας (είτε τα Ληξιαρχεία ή τα ∆ηµοτολόγια τους), όσο και µε άλλους φορείς του Δηµοσίου τοµέα, µε αυτοµατοποιηµένη ηλεκτρονική έκδοση αποσπασµάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών Δηµοτολογίου, καθώς και η διαλειτουργικότητα φορέων της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε την κεντρική βάση του Μητρώου Πολιτών.