Ελλάδα

Προς ψήφιση η ρύθμιση για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών

Προς ψήφιση η ρύθμιση για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών
Στην Βουλή βρίσκεται πλέον το νομοσχέδιο το οποίο στο άρθρο 51 περιλαμβάνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης Δήμων για την ίδρυση έως δύο νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας ανά Δήμο, που είχε προαναγγείλει η Αναπλ. Υπουργός, κα Φωτίου, στις 4 Ιανουαρίου.

Το ν/σ προβλέπει πως οι Δήμοι που δύνανται να χρηματοδοτηθούν θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α., δηλαδή δεν προσδιορίζει κριτήρια επιλογής τους, ενώ δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. πριν την έκδοση της Κ.Υ.Α. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τη διάταξη προκαλείται « επί του κρατικού π/υ, δαπάνη ύψους 15 εκατ. ευρώ για το έτος 2018 ». Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις του τακτικού π/υ του Υπουργείου Εργασίας. Καλύπτει εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και διαμόρφωσης υφιστάμενων κτιριακών χώρων, καθώς και το κόστος προμήθειας του εξοπλισμού για τη λειτουργία των νέων τμημάτων. Φορέας υλοποίησης, εκτέλεσης και διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Επιπλέον, το Γ.Λ.Κ. αναφέρει ότι προκαλείται επί του π/υ των ΟΤΑ « ετήσια δαπάνη για το 2019 και εφεξής, από την αντιμετώπιση των εξόδων λειτουργίας των νέων τμημάτων, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο δεν μπορεί να εκτιμηθεί δεδομένου ότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός παιδιών που θα εξυπηρετηθούν από τα νέα τμήματα κλπ) ».

Στις αρχές Ιανουαρίου, η κα Φωτίου είχε αναφερθεί σε χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες, καλώντας εκπροσώπους 203 Δήμων σε σχετική ενημερωτική συνάντηση. Τότε, η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την συνάντηση που είχε γίνει καθώς είχαν κληθεί 203 δήμαρχοι από τους 325 και όχι το προεδρείο της ΚΕΔΕ .

Μετά τις υπουργικές εξαγγελίες συνεδρίασε το Δ.Σ., της ΚΕΔΕ όπου ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, είχε προβεί σε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση. Ειδικότερα ο κ. Δανιηλίδης είχε αναδείξει την ιστορική διάσταση μεταφοράς της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στην Τ.Α., η οποία δεν συνοδεύτηκε από μεταφορά των αντιστοίχων πόρων, ενώ ταυτοχρόνως «κληρονόμησε» προβλήματα σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις