Ελλάδα

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ; Έρευνα Ελλήνων φοιτητών δημοσιογραφίας με την υποστήριξη του Dikaiologitika News

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ; Έρευνα Ελλήνων φοιτητών δημοσιογραφίας με την υποστήριξη του Dikaiologitika News
Τα Dikaiologitika News στηρίζουν τη φοιτητική ομάδα ερευνητικής Δημοσιογραφίας που επιχειρεί να φέρει ξανά στο φως το μυστήριο της δολοφονίας του Αμερικανού Δημοσιογράφου,Τζορτζ Πολκ στην Θεσσαλονίκη του εμφυλίου, το 1948.

Το πτώμα του Αμερικανού Δημοσιογράφου Τζορτζ ΠολK βρέθηκε να επιπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 16 Μαίου 1948. Ανοιχτό μυαλό και μάχιμος ερευνητής της αλήθειας, ο νεαρός Τζορτζ Πολκ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα για να καλύψει δημοσιογραφικά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας μας, που τότε βρισκόταν στον τρίτο του χρόνο...

Στην Ελλάδα, μετά από χρόνια, επιχειρούν να ανοίξουν τον φάκελο της υπόθεσης μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, με την βοήθεια των πολιτών, στην ημερίδα "Δολοφονία Πολκ - Eπιστροφή στην Ψηφιακή Εποχή 70 χρόνια μετά θα πραγματοποιηιεί στις 25 Μαίου,στις 11:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Εκεί, και με αφορμή τη δολοφονία Τζορτζ Πολκ, θα επιχειρηθεί και η ανάδειξη περιστατικών βίας κατά δημοσιογράφων, γεγονότα που η κοινή γνώμη τις περισσότερες φορές αγνοεί.

Στην έρευνα μετέχουν(ΕCI):

- Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολόγιες»

- Φοιτητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργία Περιεχομένου και Στρατηγική Επικοινωνίας»

υπό την καθοδήγηση του Δημοσιογράφου Τεχνολογίας και επικεφαλής του ΠΜΣ CMCS M.A. Τάσου Οικονόμου, αξιοποιώντας προσωπικό και τεχνογνωσία του μαθήματος της «Ψηφιακής Αφήγησης – Digital Storytelling».

Για την υπόθεση θα μιλήσουν στην ημερίδα οι συγγραφείς – ερευνητές:

Φοίβος Οικονομίδης (Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα – Εκδόσεις Ορφέας),Γιώργος Λεονταρίτης (Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ; - Εκδόσεις Άγρα),Μιχάλης Ιγνατίου (Οι έξι θάνατοι του Τζορτζ Πολκ - Εκδόσεις Πατάκη),ο πρώην υπουργός και νομικός, Στυλιανός Παπαθεμελής, που είχε υπάρξει δικηγόρος του Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο ιστορικός Γιώργος Κόκκαλης, τελειόφοιτος του ΠΜΣ του ECI «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» και ο Δημοσιογράφος (Κοιν.Εκπρ. ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Ξυδάκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ενώ για την υπόθεση και το ζήτημα της βίας κατά των δημοσιογράφων θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος. Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικές παρεμβάσεις από το ερευνητικό υλικό που δημιούργησαν φοιτητικές ομάδες.

Για την παρακολούθηση/συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή συμπληρώνοντας την φόρμα ΕΔΩ.

Με την Ημερίδα οι διοργανωτές ολοκληρώνουν τις πρωτοβουλίες τους για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που περιλάμβανε Ημερίδα – Εργαστήριο για τα Fake News, καθώς και τον Εαρινό κύκλο του (συνεχιζόμενου) Σεμιναρίου Data Journalism. Aμφότερα ήσαν σε ζωντανή μετάδοση από τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ και με πάνω από 200 συνολικά δια ζώσης συμμετοχές.

Η δημοσιογραφική «αναψηλάφιση» της υπόθεσης στο ψηφιακό περιβάλλον:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης, από τις 15 Μαΐου, και από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα του George Polk, θα επιχειρήθει σε πρώτο πρόσωπο και ως ‘χρονογράφημα’ η εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, με βάση όσα έχουν καταγράψει οι ερευνητές της υπόθεσης στη σχετική βιβλιογραφία.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η δημοσιογραφική κάλυψη μέσω social media σε Ενεστώτα Χρόνο (ως προσομοίωση), δημιουργώντας μία αίσθηση μεταφοράς της υπόθεσης στο σήμερα, με σκοπό την ευαισθητοποιήση του κοινού στην ιστορία του Πολκ αλλά και στα Φαινόμενα Βίας Κατά Των Δημοσιογράφων που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας τόσο της Επικοινωνίας, όσο και της ίδιας της Δημοκρατίας..

Επίσης, παρουσιάζεται ο Ιστότοπος που δημιουργήθηκε με την συνδρομή της εταιρείας Generation Y, που θα φιλοξενήσει οπτικοακουστικό υλικό, ντοκουμέντα, ερευνητικό έργο, εφημερίδες της εποχής κ.α.

Ως συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα, το εγχείρημα έχει διάσταση ‘Πληθοπορισμού’, καθώς θα ζητήσει την συνδρομή της κοινωνίας για να περιλάβει άλλα πιθανά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που παραμένουν σκόρπια. Αυτά θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του Διαδικτυακού Αποθετηρίου και το αποτέλεσμα θα παρουσιασθεί σε ειδική Ημερίδα , προγραμματισμένη για το 2019, με κεντρικό θέμα την Εγγραματοσύνη του Πολίτη.

Σημειώνεται πως με την πρωτοβουλία του ΕCI - Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, δημιουργήθηκε μία μοναδική Συνέργεια, Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, για τις τρέχουσες δράσεις. Αυτή περιλαμβάνει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Commission.

Eξέχων Σύμβουλος Επικοινωνίας: Direction Business Network, Υποστηρικτές: gr.Euronews.com, Dikaiologitika News (dikaiologitika.gr), E.K.ΠΟΙ.ΖΩ., Futurology, GenerationY

Mε την Υποστηριξη της Αντιπροσωπειας της Ευρωπαϊκης Επιτροπης στην Eλλάδα

Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ

Βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη μετράει τις πληγές της και τον πρόεδρο Τρούμαν να δηλώνει ότι θα υποστήριζε οικονομικά Ελλάδα κα Τουρκία για να αποτρέψει την επιρροή της ανερχόμενης Σοβιετικής Ένωσης.

Για τη δολοφονία του δημοσιογράφου που φαίνεται να είχε εισχωρήσει σε πολιτικά άδυτα που τον κατέστησαν "ανεπιθύμητο" για πολλούς, η επίσημη ετυμηγορία του Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με το πέρασμα των δεκαετιών. Σε αυτήν, διατυπωνόταν ρητά ότι τον Τζορτζ Πολκ δολοφόνησαν οι κομμουνιστές Βαγγέλης Βασβανάς και Αδάμ Μουζενίδης με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου.Το βασικό τους κίνητρό, προσέθετε το Δικαστήριο, ήταν να δείξουν στην Αμερική ότι το καθεστώς που υποστηρίζουν στην Ελλάδα, εννοώντας την τότε κυβέρνηση, ήταν εγκληματικό.

POLK 03.png

POLK 2.jpg

THESSKI PALIA PHOTO.jpg

φωτό: facebook, @GeorgePolkProject

Τα πράγματα όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεκαετίες μετά, με νέα στοιχεία να έρχονται στο φως όσο η Ελλάδα ορθοποδούσε, αποδείχτηκε ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος Μουζενιδης έφθασε στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες μετά τη δολοφονία, ενώ ο Βασβανάς δεν τοποθετείται στο σημείο του εγκλήματος. Πράγμα που καθιστά αδύνατη την τέλεση της δολοφονίας από τους καταδικασθέντες ως ενόχους, σύμφωνα με την δημόσια κριτική που έχει ασκηθεί στην υπόθεση.

Ακόμη, η επιστολή του θύματος, Τζορτζ Πολκ, που εμφανίστηκε ως πειστήριο στη δίκη, αποδείχτηκε πλαστή.

Ποιος και για ποιο λόγο ήθελε να στρέψει τις έρευνες αλλού και να καταδικαστούν τρεις, όπως όλα δείχνουν, αθώοι;

Για την υπόθεση έχουν γραφτεί πολλά στο πέρασμα των ετών και αποτελεί γρίφο για όλους τους νέους δημοσιογράφους, αλλά και πολίτες που αναζητούν την αλήθεια και τη δικαίωση μιας ελεύθερης φωνής που σίγησε άδικα.