Ελλάδα

142 ανήλικα προσφυγόπουλα ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στο λιμάνι της Πάτρας

142 ανήλικα προσφυγόπουλα ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στο λιμάνι της Πάτρας
Εκατόν σαράντα δύο ανήλικα προσφυγόπουλα ζούσαν εδώ και μήνες στην Πάτρα ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους μετανάστες, μέσα στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου και τις εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνου.

Σε χθεσινή συντονισμένη επιχείρηση, η Ελληνική Αστυνομία απομάκρυνε περισσότερους από 600 πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν γύρω από το Πατραϊκό λιμάνι περιμένοντας το πράσινο φως από τα δουλεμπορικά γραφεία για να βρουν τρόπο να επιβιβαστούν παράνομα στα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια της Αδριατικής.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης επιβεβαιώνει πλήρως το θέμα που είχε αναδείξει πριν από λίγες ημέρες το patrastimes.gr, για τα ανήλικα προσφυγόπουλα που ζούσαν έρμαιο στα χέρια διακινητών στους δύο άτυπους καταυλισμούς.

Από τα 142 προσφυγόπουλα, μόνο τα 37 ασυνόδευτα παιδιά είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ οι 105 ανήλικοι δεν είχαν κάνει ποτέ εγγραφή και ταυτοποίηση στις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και άμεσα οι ανήλικοι οι οποίοι είχαν τα απαραίτητα έγγραφα μεταφέρθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις αρμόδιες δομές που ειδικεύονται στην φροντίδα ασυνόδευτων παιδιών, ενώ τα υπόλοιπα 105 παιδιά αρχικά θα περάσουν την διαδικασία ταυτοποίησης στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου, ενώ παράλληλα θα είναι σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Χθες στις 5:00 το πρωί περίπου 400 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας απομάκρυναν χωρίς εντάσεις 619 άτομα από τα χώρους του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης. Χωρίς έγγραφα κατεγράφησαν 307 εκ των οποίων 105 ανήλικοι, ενώ έγγραφα είχαν 303, από τους οποίους οι 37 ανήλικοι. Από τους 303, οι 62 μεταφέρθηκαν στο 62 ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, 50 στη Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και 140 στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου.

Οι 37 ανήλικοι έφυγαν για την δομή ΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη. Από τους υπόλοιπους μετανάστες, οι 266 μεταφέρθηκαν σε διάφορες δομές και συγκεκριμένα 42 στη Καβάλα, 31 στη Μαλακάσα Οινόφυτα, 50 στη Λάρισα, 50 Μαλακάσα, 50 στο Κουσόχερο και 42 στο Κοτσόχερο. Σχηματίστηκαν 9 δικογραφίες με την αυτόφωρη διαδικασία, εκ των οποίων 7 για πλαστά έγγραφα, ένας για κατοχή 2,8 γραμμάρια χασίς και ένας φυγόποινος ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκισης για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών.

Επικεφαλής της επιχείρησης, την οποία συντόνισε η ίδια από την Πάτρα ήταν η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη «Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.» σημείωσε σε δηλώσεις της.

Πηγή: patrastimes.gr